- Θεωρείται μια πολύ θρεπτική τροφή μαζί με το γάλα. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.
- Το ασπράδι του αυγού αποτελείται 45% από πρωτεΐνες, ενώ ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Προστατεύοντας ετσί από την δημιουργία ελεύθερων ριζών. Τα καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού προσφέρουν προστασία την όραση.
- Το αυγό είναι πλούσιο σε λεκιθίνη λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του αυγού στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι μικρή. Ωστόσο το αυγό περιέχει «καλή» (HDL) χοληστερίνη.
- Εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως: κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, νάτριο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) κ.α.
- Σε μελέτες φάνηκε ότι η έλλειψη χολίνης (ουσία του αυγού) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επιβραδύνεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
Θρεπτική αξία αυγού | Ασπράδι αυγού | Ολόκληρο αυγό |
Θερμίδες | 16 kcal | 71 kcal |
Πρωτεΐνες | 4 γρ. | 6 γρ |
Λίπος | 0 γρ. | 5 γρ. |
Χοληστερόλη | 0% RDI | 211 mg |
Βιταμίνη Β12 | 0% RDI | 52% RDI |
Βιταμίνη Β2 | 6% RDI | 12% RDI |
βιταμίνη Β5 | 1% RDI | 35% RDI |
Βιταμίνη D | 0% RDI | 21% RDI |
Φολικό οξύ | 0% RDI | 29% RDI |
Σελίνιο | 9% RDI | 90% RDI |
Bιταμίνη Α | 0% RDI | 8% RDI |