Υδατάνθρακες στο βραδινό και πρόσληψη βάρους. Τι ισχύει?

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα θρεπτικό συστατικό που έχει ενοχοποιηθεί ιδιαίτερα, ειδικά όταν εμπεριέχεται στο βραδινό γεύμα. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι όσο πιο κοντά χρονικά με τον ύπνο μας τρώμε υδατάνθρακες, τόσο λιγότερος χρόνος απομένει για να τους «κάψουμε», με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται ως λίπος στον οργανισμό μας.

Η αλήθεια είναι ότι οι υδατάνθρακες, όταν προσλαμβάνονται μέσω της τροφής μετατρέπονται στον οργανισμό μας στην πιο απλή μορφή τους, τη γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι το βασικό καύσιμο του οργανισμού μας και πέραν αυτής που κυκλοφορεί στο αίμα, αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στο συκώτι και στους μυς μας.

Αν εμείς καταναλώνουμε παραπάνω θερμίδες από αυτές που αντιστοιχούν στις ανάγκες μας, τότε ναι, θα αυξηθεί το λίπος στον οργανισμό μας, είτε αυτό προέρχεται από κατανάλωση υδατανθράκων, είτε  πρωτεϊνών, είτε  λιπαρών, είτε  από συνδυασμό όλων αυτών.  Το αν θα εμπεριέχει το βραδινό μας υδατάνθρακες και πόσοι χρειάζεται να είναι αυτοί, εξαρτάται από τις διατροφικές μας επιλογές κατά την υπόλοιπη ημέρα αλλά και από τις διατροφικές μας  προτιμήσεις.

Για παράδειγμα, αν δεν τρώμε ισορροπημένα πρωινά και μεσημεριανά γεύματα, είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε υπερκατανάλωση φαγητού και συνάμα υδατανθράκων κατά το βραδινό γεύμα. Από την άλλη, αν τρεφόμαστε με πολλά μικρογεύματα και snacks μέσα στην ημέρα, βασισμένα σε πηγές άπαχης πρωτεΐνης, φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης, είναι εύλογο και ανώδυνο να καταναλώσουμε λίγους παραπάνω υδατάνθρακες το βράδυ, αρκεί αυτοί να είναι σύνθετης μορφής (φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια)

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που πρέπει σίγουρα να καταναλώνουν υδατάνθρακες και μετά το μεσημεριανό τους γεύμα. Αυτοί είναι οι αθλητές και οι αθλούμενοι, οι οποίοι εφόσον προπονούνται απογευματινές ή βραδινές ώρες, χρειάζονται την απαραίτητη ενέργεια ώστε να είναι πιο αποδοτικοί στην προπόνησή τους. Η πιο άμεση πηγή ενέργειας είναι οι υδατάνθρακες, γι’ αυτό και πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του προ-προπονητικού τους γεύματος.

Συμπερασματικά, αν μειώσουμε τους απλούς υδατάνθρακες από το μεσημεριανό μας γεύμα και μετά τότε πιθανότατα θα χάσουμε βάρος. Αλλά αυτό δεν θα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν καταναλώναμε υδατάνθρακες από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας και μετά. Θα είναι επειδή αποφύγαμε την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε θερμίδες και χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά και άρα ελαττώσαμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μας. Όπως και να ‘χει, ο περιορισμός απλών  υδατανθράκων είναι κάτι επιθυμητό αφού βοηθά στο να στραφούμε προς πιο υγιεινές και συχνά ολιγοθερμιδικές επιλογές, πλούσιες σε  φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, που προάγουν τον κορεσμό και συνεπαγωγικά την απώλεια βάρους!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.