Διατροφή χαμηλή σε νάτριο
Το νάτριο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας υγρών στο σώμα. Το νάτριο περιέχεται φυσικά σε τροφές αλλά και ως πρόσθετο συστατικό σε μερικά τρόφιμα. Οι ανάγκες μας σε αλάτι κάθε μέρα, δεν ξεπερνούν τα 5 γραμμάρια, περίπου δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού). Δυστυχώς οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο από ότι χρειάζεται ο οργανισμός τους και συχνά πάνω από 10 γραμμάρια ημερησίως. Υπάρχουν όμως άτομα τα οποία πρέπει να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες από 5 γρ ημερησίως λόγω προβλημάτων υγείας.
Συμβουλές για τον περιορισμό του νατρίου.
- Χρησιμοποιήστε φρέσκα συστατικά και τρόφιμα χωρίς πρόσθετο αλάτι
- Αντικαταστήστε το αλάτι στο μαγείρεμα με μπαχαρικά και αρωματικά
- Μειώστε την κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- Μαρινάρετε τα κρέατα με λεμόνι, πορτοκάλι, χυμό ανανά ή κρασί προκειμένου να πάρουν γεύση
- Αποφύγετε επεξεργασμένα, συσκευασμένα ή έτοιμα γεύματα
- Ελέγξτε της συσκευασίες τροφίμων να 600 mg νάτριο ή λιγότερο
- Συζητήστε με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας ποιο υποκατάστατο αλατιού είναι ιδανικό για εσάς.
Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα εξής:
- Αλλαντικά
- Τυριά
- Ψωμί
- Έτοιμες σάλτσες
- Πίτσες
- Έτοιμες σούπες
- Κονσέρβες
Προσοχή σε γεύματα εκτός σπιτιού
- Καταναλώνουμε μειωμένες ποσότητες από τροφές που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- Επιλέγουμε ένα εστιατόριο το οποίο θα έχει γεύματα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας
- Πίνουμε αρκετό νερό παράλληλα με το γεύμα μας.
Ορεκτικά
- Αποφεύγουμε τα διάφορα είδη ψωμιού
- Αποφεύγουμε τα τυριά
- Αποφεύγουμε σούπες και ζωμούς
Σαλάτες/ λαχανικά
- Προτιμάμε λαχανικά στον ατμό
- Αποφεύγουμε τις πίκλες, την κάπαρη, το τουρσί και τα κονσερβοποιημένα λαχανικά. Επίσης προσοχή στις ελιές. Καναταλώνετε ελάχιστες έως καθόλου.
Κυρίως γεύμα
- Προτιμάμε γεύματα με λαχανικά ως συνοδευτικό
- Επιλέγουμε ψάρι, κρέας, πουλερικά, ψημένα ή στη σχάρα και χωρίς ψωμί
- Δεν προσθέτουμε επιπλέον αλάτι
- Ζητάμε το φαγητό μας να είναι ανάλατο
- Αποφεύγουμε τα εστιατόρια που έχουν το στυλ μπουφέ ή τις fast food αλυσίδες καταστημάτων
Επιδόρπια
- Επιλέγουμε φρούτα, ζελέ, ανάλατους ξηρούς καρπούς, η κάποιο απλό κέικ
Γαλακτοκομικά που επιλέγουμε:
- τυρί με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο(κατσικίσιο, cottage, φρέσκια μοτσαρέλλα, κ.α.)
- γάλα (1,5% )
- παγωτό και frozen yogurt ( light)
- γιαούρτι (light)
- πουτίγκα, κρέμα (light)
- κρέμα γάλακτος (light)
Φρούτα και λαχανικά
- Επιλέγουμε : (5 ή περισσότερες μερίδες ημερησίως)
- Μπανάνα η οποία εξουδετερώνει το νάτριο στο σώμα
- Φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα ή αποξηραμένα φρούτα
- Αποφευγουμε τη ντομάτα και το ντοματοχυμό
- Φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά χωρίς προσθήκη διάφορων σαλτσών
Ψωμί και Δημητριακά