Το κρέας αποτελεί αγαπημένη τροφή πολλών ανθρώπων, καθώς με αυτό νιώθουν χορτάτοι. Η τακτική όμως κατανάλωση κρέατος και κυρίως επεξεργασμένου κρέατος, όπως είναι τα αλλαντικά, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Τα λιπαρά που περιέχει, αυξάνουν τα τριγλυκερίδια και προκαλούν χοληστερίνη. Επίσης, η πλούσια περιεκτικότητα του σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιακών ασθενειών. Τέλος, είναι υπεύθυνο και για την συμβολή του στην αύξηση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Για να αποφύγουμε λοιπόν όλα αυτά καλό είναι να επιλέγουμε προσεκτικά το είδος του κρέατος που θα καταναλώσουμε. Σας δίνουμε τις 5 πιο υγιεινές επιλογές λοιπόν:
Μοσχάρι: Η γενικότερη άποψη για το κόκκινο κρέας είναι ότι πρέπει να αποφεύγεται, όταν όμως είναι άπαχο, αποτελεί ιδανική υγιεινή επιλογή. Το βοδινό κρέας για παράδειγμα, είναι πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών και πρωτεϊνών. Προσπαθήστε να επιλέγετε μοσχάρι βιολογικής εκτροφής καθώς έχει πληθώρα αντιοξειδωτικών αλλά και βιταμίνης Ε. Μακριά όμως από το καμένο κρέας, καθώς συνδέεται άμεσα με εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου.
Χοιρινό φιλέτο: Το χοιρινό είναι ένα από τα πιο γευστικά κρέατα, λόγω όμως των πολλών λιπαρών του, είναι καλό να αποφεύγεται. Επιλέξτε τα άπαχα τμήματά του, τα οποία είναι πολύ θρεπτικά αφού έχουν ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, κάλιο και βιταμίνη Β6 και αφαιρέστε το λίπος!
Άπαχα κομμάτια κρέατος: Το άπαχο κρέας, αποτελεί βασικό συστατικό της υγιεινής διατροφής, γι’ αυτό και οι διαιτολόγοι το συστήνουν σε κάθε ισορροπημένο και επαρκές διαιτολόγιο. Είναι καλό η περικετικότητά του σε λιπαρά, να είναι μικρότερη από 10 γραμμάρια (από τα οποία μόνο τα 4,5 να είναι κορεσμένα) και η χοληστερόλη του να μην ξεπερνά τα 95mg ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Όταν λοιπόν μαγειρεύετε ή βράζετε ή ψήνετε το κρέας σας, μη ξεχνάτε να αφαιρείτε την πέτσα, η οποία είναι πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών.
Γαλοπούλα: Αναμφισβήτητα αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές άπαχης πρωτεΐνης, ενώ είναι εξαιρετική πηγή νιασίνης και βιταμίνης Β6. Όλα αυτά τα στοιχεία ευεργετούν την εγκεφαλική λειτουργία, την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την υγεία της καρδιάς και μας χαρίζουν ενέργεια. Επιπρόσθετα, η γαλοπούλα αποτελεί σημαντικότατη πηγή σιδήρου, άρα ο μεταβολισμός μας θα την ευγνωμονεί.
Στήθος κοτόπουλου: Τα πουλερικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 και νιασίνης, και μάλιστα πληθώρα ερευνών έχει αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη διατήρηση, αλλά και την προσπάθεια απώλειας βάρους. Το λευκό κρέας άλλωστε, περιέχει ριβοφλαβίνη ( ή αλλιώς βιταμίνη Β2) και φώσφορο, ενώ τα πιο σκουρόχρωμα μέρη των πουλερικών είναι άριστες πηγές ψευδάργυρου.