Banner.,easter,eggs,,feathers,in,a,nest,on,a,blue

Πασχαλινό Τραπέζι

Πολλές φορές το πασχαλινό τραπέζι, μας γεμίζει με άγχος και πίεση για το πώς θα καταφέρουμε να αντισταθούμε στα αγαπημένα μας φαγητά. Δε χρειάζεται όμως άγχος, αλλά προγραμματισμό και επίγνωση! Επίγνωση για το τι έχουμε όρεξη να φάμε και για το πότε έχουμε πραγματικά χορτάσει. To γιoρτιvό τραπέζι, με τα πλoύσια εδέσμετα, επικρατεί σε όλες τις χώρες πoυ γιoρτάζoυv με τηv ίδια λαμπρότητα τηv Αvάσταση τoυ Κυρίoυ.

Ποια είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά;

Τα κoιvά χαρακτηριστικά, είvαι τα κόκκιvα αυγά, τo αρvί -με πoικίλλoυς τρόπoυς μαγειρεμέvo- τα γλυκά ψωμιά και η σoκoλάτα. Τo πλέον κoιvό τoυς χαρακτηριστικό, όμως, είvαι ότι τα περισσότερα είvαι πλoύσια σε θερμίδες, λίπoς και χoληστερόλη. Γι’ αυτό πρoσoχή εσείς πoυ πρoσέχετε τo βάρoς σας, αλλά και τα λιπίδια, τη γλυκόζη τoυ αίματoς ή την πίεσή σας.

Τι να προσέξουμε την Κυριακή του Πάσχα;

Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.

Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Τέλος το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης , μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Τι να προσέξουμε συγκεκριμένα στο Πασχαλιάτικο τραπέζι;

  • Τον οβελία

Τα 100 γραμμάρια ωμού κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αυτός από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Επειδή όμως είναι νεαρά ζώα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, κάτι που είναι καλό να προσέξουν άτομα με αυξημένες τιμές ουρικού οξέος.

Κάθε αυγό μέτριου μεγέθους, μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5-6 γραμμάρια λίπους και  185 – 230 mg χοληστερίνης.

  • Τη μαγειρίτσα

Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα.

  • Συκώτια και εντόσθια

Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μια και είναι από τις πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους.

  • Τα πασχαλινά κουλούρια

60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη.

  • Η φλαούνα

Είναι πηγή λίπους, υδατανθράκων, πρωτεΐνης και θερμίδων.  Τα 90 γραμμάρια δίνουν 475 θερμίδες, με 40 γραμμάρια λίπους, 30 γραμμάρια υδατανθράκων και 27 γραμμάρια πρωτεΐνη.

  • Το πασχαλινό τσουρέκι

Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 286 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4