Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση των λαχανικών είναι πάρα πολλά καθώς αποτελούν πηγή βιταμινών, φυτικών ινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών.
Ας δούμε λοιπόν την θρεπτική αξία των λαχανικών
Τα λαχανικά αν και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά βοηθώντας μας να παραμείνουμε υγιείς άλλα και να χάσουμε η να διατηρήσουμε ένας υγιές σωματικό βάρος. Μέσα από έρευνες έχει φανεί να βελτιώνουν το σάκχαρο στο αίμα, να προφυλάσσουν από προβλήματα της καρδιάς αλλά και από διάφορους τύπους καρκίνου.
Τα σκούρα πράσινα λαχανικά έχουν πολλά φαινολικάφλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία. Η ανεπάρκεια σε αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα μπορεί να; οδηγήσουν σε προβλήματα των οστών, των δοντιών και άλλων οργάνων.
Επιπλέον τα λαχανικά δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προστατεύουν από διάφορες λοιμώξεις. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά έχουν ένα βιοφλαβονοειδές γνωστό ως «Κερσετίνη». Αυτό είναι υπεύθυνο για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες των λαχανικών μαζί με τις μοναδικές αντικαρκινικές του ιδιότητες. Τα πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά έχουν επίσης υψηλά ποσοστά ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, μαγνησίου, βιταμίνης C, βιταμίνης Β-συμπλόκου, βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, ζεα-ξανθινών, α και β καροτενίων και κρυπτοξανθινών.
Φυτικές ίνες: Είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες διαιτητικές ίνες. Η αυξημένη κατανάλωση ινών βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου αποφεύγοντας προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα αλλα και αντικαρκινική προστασία μειώνοντας τις πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του βάρους.
Προστασία ενάντια στον καρκίνο: Πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν τα λαχανικά δρουν προστατευτικά ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, τον καρκίνο 7 απρόσμενοι παράγοντες που προκαλούν καρκίνοτου δέρματος, τον καρκίνο του μαστού και ορισμένων άλλων μορφών καρκίνου.
Ενυδάτωση: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Όσο περισσότερα λαχανικά καταναλώνετε, τόσο περισσότερη είναι η πρόσληψη νερού και η αποβολή τοξίνων από τον οργανισμό.
Βιταμίνες: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες. Η βιταμίνη Κ ωστόσο υπάρχει στα περισσότερα λαχανικά. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την παραγωγή οστεοκαλσίνης, μιας σημαντικής πρωτεΐνης για τη σωστή υγεία των οστών.
Λικοπένιο και βήτα καροτένιο: Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο προστατεύει τα μάτια προβλήματα όρασης. Τα πράσινα λαχανικά έχουν υψηλά επίπεδα β-καροτίνης, τα οποία βελτιώνουν σημαντικά την ανοσολογική λειτουργία μόλις μετατραπεί σε βιταμίνη Α.
Ορυκτά: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο.
Συνιστώμενη ποσότητα:
Καλό θα ήταν να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5-7 μερίδες φρέσκων λαχανικών κάθε μέρα. Δώστε έμφαση στην ποικιλία και το χρώμα των λαχανικών. Επιλέξτε πάντα φρέσκα λαχανικά εποχής. Τα εποχιακά λαχανικά είναι τα πιο σημαντικά και ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία.