Pexels Anna Shvets 3683101 (1)

Πόσο ασφαλείς είναι οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τον οργανισμό ενός ανθρώπου. Η σύγχρονη ζωή χαρακτηρίζεται από πληθώρα επιλογών όσον αφορά τις τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε. Ουσιαστικά δηλαδή,  ο άνθρωπος μπορεί να καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του οργανισμού του σε θρεπτικά συστατικά , ακόμη και σε μεγαλύτερα  ποσοστά από τις πραγματικές του ανάγκες.  Το δυστύχημα όμως είναι ,ότι ενώ υπάρχει πληθώρα τροφών , οι τροφές  είναι άδειες από θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και φυσικά κάνουμε αναφορά για τη μάστιγα της εποχής μας, το πρόχειρο φαγητό ή αλλιώς junk food. Η ελλιπής διατροφή σε θρεπτικά συστατικά  λοιπόν, θέτει τις βάσης χορήγησης  πολυβιταμινών ως συμπληρώματα διατροφής ,χωρίς όμως να αντικαθιστούν το φαγητό. Ακόμη και για ένα άτομα με ισορροπημένη διατροφή, οι πολυβιταμίνες, αν και δεν είναι απαραίτητες, δεν προκαλούν αρνητικές παρενέργειες όταν λαμβάνονται έπειτα από οδηγίες κάποιου γιατρού .

Η λήψη ή όχι πολυβιταμινών στη διατροφή μας είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο και φλέγον ζήτημα το οποίο μας μπερδεύει αν είναι θετικό ή αρνητικό για την υγεία μας  και φυσικά βάζει τους επιστήμονες υγείας σε δίλημμα για το αν οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αμινοξέα, καθώς επίσης και τα άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα συμπληρώματα είναι ασφαλή για την υγεία μας.

Είναι  συνεχές  ερώτημα και μεγάλη αμφιβολία για πολλά άτομα, αν τελικά η χρήση βιταμινών  επιβαρύνει τα νεφρά ή  το συκώτι μας. Κι εδώ ενυπάρχει και μια ταύτιση των φαρμάκων με τις βιταμίνες απ’ότι καταλαβαίνουμε, καθώς τα φάρμακα δημιουργούν πολλά προβλήματα στα νεφρά και το συκώτι μας γιατί δημιουργούν τις λεγόμενες ξενο-βιοτικές ενώσεις , που πρέπει απαραίτητα να αποβληθούν από τον οργανισμό, άρα θεωρούνται σίγουρα επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αντιδιαστολή τώρα με τα φάρμακα , οι βιταμίνες  δεν επιβαρύνουν ούτε τα νεφρά, ούτε το συκώτι, όμως παράλληλα θεωρούνται πολύ χρήσιμες γιατί βοηθούν τα δυο αυτά βασικά μας όργανα να αποβάλλουν οποιοδήποτε τοξικό φορτίο υπάρχει στο σώμα μας. Κι εδώ όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, και δεν είναι άλλοι από τους γνωστούς μας λιποδιαλύτες καθώς επίσης και οι βιταμίνες  A, D  και Ε, οι οποίες σε μεγάλες  ποσότητες, δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό αλλά συσσωρεύονται, το ίδιο και η βιταμίνη Κ που μπορεί να φανεί και αυτή τοξική για τον οργανισμό. μας. Καλό θα είναι λοιπόν οι παραπάνω , να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Επίσης , καλό θα είναι να διαχωρίσουμε στο μυαλό μας, πέρα από τα φάρμακα με τις βιταμίνες, και τα συμπληρώματα διατροφής  και  τις βιταμίνες από τα συμπληρώματα και τις ορμόνες που δίνονται σε αθλητές για να αυξήσουν την απόδοσή τους στον αθλητισμό. Τα πρώτα αναλύσαμε τι μπορούν να κάνουν στον οργανισμό, πάντα βοηθητικά και όχι αυτόνομα, τα δεύτερα είναι διάφορες ουσίες που επεμβαίνουν κατά μια έννοια στον οργανισμό των αθλητών, προκαλώντας τους πολλά προβλήματα και κινδύνους μακροπρόθεσμα.

Κλείνοντας, καλό είναι να λαμβάνονται βιταμίνες ως συμπληρώματα στη διατροφή μας , έπειτα από ιατρική χορήγηση και όχι αυτόνομα και ανεξέλεγκτα γιατί βοηθούν τον οργανισμό σε αρκετές λειτουργίες του όμως αυτή η χρήση δεν θα πρέπει να είναι μακροχρόνια και επίσης να μην ξεπερνά το μέτρο. Για οτιδήποτε αφορά την καλή σας υγεία, πάντα να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό και φυσικά το διαιτολόγο σας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4