Είτε πρόκειται για μια κούπα καφέ στο δρόμο για τη δουλειά μας ή για ένα καφέ χαλαρώνοντας με φίλους, είναι δύσκολο να φανταστούμε μια μέρα χωρίς αυτόν. Η καφεΐνη μας τονώνει, δίνοντας μας ενέργεια αλλά μας φτιάχνει και την διάθεση. Όσοι πίνουμε καφέ σίγουρα δεν σκεφτόμαστε αν μας κάνει καλό ή όχι. Ας δούμε τι ισχύει..
Τα καλά νέα: Το οφέλη του καφέ είναι ισχυρότερά από ποτέ. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερα από το αγαπημένο σας πρώτο ρόφημα από ό, τι νομίζαμε: Ο καφές είναι γεμάτος από ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από διάφορες χρόνιες παθήσεις. Αν και η καφεΐνη είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τον καφέ, το συγκεκριμένο ρόφημα περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά και άλλες δραστικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή των κυττάρων και το οξειδωτικό στρες.
Ποια είναι τα κυριότερα οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωση καφέ;
- Συνδέεται με την μακροζωία
Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν καφέ ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από μερικές από τις κύριες αιτίες θανάτου στις γυναίκες: όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και η νεφρική νόσος.
- Το σώμα μας μπορεί να μεταβολίσει καλύτερα τη γλυκόζη.
Αυτή είναι η θεωρία πίσω από μελέτες που διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πίνουν περισσότερο καφέ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
- Είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθεί καρδιακή ανεπάρκεια.
Η κατανάλωση ενός με δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακής ανεπάρκειας, όταν δηλαδή μια εξασθενημένη καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα.
- Είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθεί η νόσος του Πάρκινσον.
Η καφεΐνη δεν συνδέεται μόνο με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει εκείνους με την πάθηση να ελέγξουν καλύτερα τις κινήσεις τους.
- Βοηθάει στην υγεία του ήπατος.
Τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεινέ φαίνεται να έχουν προστατευτική επίδραση στο ήπαρ. Η έρευνα δείχνει ότι όσοι καταναλώνουν καφέ είναι πιο πιθανό να έχουν επίπεδα ηπατικών ενζύμων σε ένα υγιές εύρος από ό, τι τα άτομα που δεν πίνουν καφέ.
- Θα είναι πιο εύκολο να επιδιορθωθούν τυχόν βλάβες του DNA.
Ο μαύρος καβουρδισμένος καφές μειώνει τη θραύση των κλώνων του DNA, οι οποίες εμφανίζονται φυσικά αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο ή όγκους εάν δεν επιδιορθωθούν από τα κύτταρα.
- Μειώνει την πιθανότητα για ορισμένους τύπους καρκίνου
Μία στις 23 γυναίκες αναπτύσσει καρκίνο του παχέος εντέρου. Όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Βεβαία περαιτέρω μελέτες χρειάζονται για πιο ισχυρή ευρήματα.
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών που ζουν με τη νόσο του Alzheimer είναι γυναίκες. Αλλά η καφεΐνη σε δύο φλιτζάνια καφέ μπορεί να παρέχει σημαντική προστασία από την ανάπτυξη της πάθησης. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άνοια γενικά.
- Μειώνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Για τις γυναίκες, η κατανάλωση τουλάχιστον ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, που είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτων γυναικών.
Πόσος καφέ είναι ασφαλές για τις γυναίκες να πίνουν κάθε μέρα;
Μια συνιστώμενη δόση είναι ως 400mg/ημέρα, περίπου δηλαδή 3-4 φλιτζάνια καφέ/ημέρα. Διαφορετικά, η υπερβολική πρόσληψη καφέ με καφεΐνη μπορεί να σας προκαλέσει νευρικότητα, άγχος, ταχυκαρδία ή αϋπνία.