Τα καλύτερα καλοκαιρινά superfoods
Όλοι έχουμε ακούσει για τα θαυματουργά superfoods και τη θρεπτική τους δράση στην γενικότερη υγεία μας. Προσπαθούμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας για να επωφεληθούμε των ευεργεσιών τους. Το γνωρίζατε ότι και αυτά αλλάζουν ανά εποχή; Τώρα που καλοκαίριασε σας έχουμε τα καλοκαιρινά superfoods. Διαβάστε ποια είναι και καταγράψτε άμεσα τη λίστα αγορών σας:
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E και K, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυλλικό οξύ. Είναι πολύ νόστιμα, θρεπτικό και επίσης είναι εύκολο να παρασκευαστούν, καθώς μπορείτε ή να τα ψήσετε ή να τα βράσετε και να ρίξετε λίγο λάδι και λεμόνι και να απολαύσετε.
Κουνουπίδι
Ανήκει στην κατηγορία των σταυροειδών λαχανικών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β και Κ, μαγγάνιο αλλά και Ω-3 λιπαρά οξέα. Ένα μόνο φλιτζάνι μας βοηθά να καλύψουμε το 10% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας, με μόνο 25 θερμίδες. Επομένως, την επόμενη φορά που θα καταναλώσετε το κυρίως γεύμα σας, αντικαταστήστε το ρύζι ή τις πατάτες με κουνουπίδι και επωφεληθείτε διπλά: και προσέχοντας τη διατροφή σας αλλά και την υγεία σας.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι από τις κορυφαίες επιλογές θρεπτικών λαχανικών καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και σίδηρο. Κι όλα αυτά μόνο με 7 θερμίδες ανά φλιτζάνι! Όσον αφορά τη χρήση του; Μπορείτε να το συνδυάσετε με οποιοδήποτε πιάτο σας μαγειρεμένο ή ωμό στις σαλάτες σας ή ως συστατικό για τα smoothies σας.
Το κεφίρ έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια και είναι ένα προϊόν γάλακτος, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση ( όπως και το γιαούρτι) και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε προβιοτικά. Λόγω αυτού του γεγονότος, ευεργετεί την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και αυξάνει την παραγωγή των βακτηρίων του εντέρου μας. Το κεφίρ αποτελεί καλή πηγή καλίου αλλά και ασβεστίου, κρατά τα επίπεδα ενέργειάς μας σε υψηλά επίπεδα και μας χαρίζει 10,5 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μια μη λιπαρή ποσότητα 100 θερμίδων.
Παντζάρια
Τα παντζάρια σύμφωνα με έρευνες, καταπολεμούν ορισμένα είδη καρκίνου, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, μειώνουν πόνους από την αρθρίτιδα, ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, στη μείωση του πόνου από την αρθρίτιδα και στην απώλεια βάρους. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα παντζάρια περιέχει πολύ σημαντική περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνης C και κάλιο και περίπου 60 θερμίδες.
Φιστίκια
Τα φιστίκια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, καλίου αλλά και βιταμίνης Κ και δικαίως θεωρούνται από τα ιδανικότερα σνακ. Μεγάλη η δράση τους και στη μείωση της χοληστερόλης. Ενδεικτικά, μια μερίδα (με 50 ξηρούς καρπούς), έχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 160 θερμίδες.
Μαϊντανός
Κι όμως ο μαϊντανός δεν είναι μια απλή γαρνιτούρα! Μπορείτε να τον προσθέσετε τριμμένο σε σαλάτες ή τα φαγητά σας ή να τον προσθέσετε στη σάλτσα πέστο αντί για βασιλικό και να ευεργετηθείτε από αυτή την άγνωστη ίσως υπετροφή!
Λεμόνια
Τα λεμόνια είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β αλλά και βιταμίνης C, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου, και φυτικών ινών. Προσθέστε λεμόνι στα κρεατικά σας, ή στο ποτό σας ή χρησιμοποιήστε τα ακόμα και σε συνταγές ζαχαροπλαστικής!