Pexels Anna Shvets 3900468

7 απρόσμενοι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Σύμφωνα με έρευνα του 2018, πέραν της χημικής ρύπανσης, του καπνίσματος, τους διάφορους ιούς, την μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος αλλά και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο κάνοντας ηλιοθεραπεία, υπάρχουν και άλλες πολλές αιτίες που μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην εμφάνιση και ανάπτυξη του καρκίνου, και πολλές φορές μάλιστα, δεν πάει καθόλου το μυαλό μας. Πιο κάτω, θα σας παραθέσουμε 7 τέτοιες παράδοξες και ίσως μη αναμενόμενες αιτίες:

Τα παραπανίσια κιλά

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, πέρα από την καλή μας υγεία, αποτελεί και μέτρο προφύλαξης από τον καρκίνο.  Η παχυσαρκία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με πολλά είδη καρκίνου, όπως για παράδειγμα τον καρκίνο του  ήπατος,  των νεφρών, του οισοφάγου και του στομάχου.

Ο καπνός από την ψησταριά

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι άνθρωποι που βρίσκονται  κοντά στις ψησταριές, την ώρα του ψησίματος, μέσω του δέρματός τους απορροφούν μεγάλες  ποσότητες χημικών ουσιών , οι οποίες απελευθερώνονται από την καύση των κάρβουνων  και  των ξύλων και αυτή είναι μια επίσης αιτία πρόκλησης καρκίνου. Η απορρόφηση αυτών των καρκινογόνων ουσιών που εισπνέουμε κατά το ψήσιμο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και γίνεται χειρότερη τους καλοκαιρινούς μήνες που το δέρμα μας είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένο.

 Η ακινησία

Η σωματική δραστηριότητα,  σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ελαττώνει  τον κίνδυνο εμφάνισης οποιουδήποτε καρκίνου σε ποσοστό  7% κατά μέσο όρο. Το δυστύχημα όμως είναι, ότι οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί τη σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ της σωματικής αδράνειας και ακινησίας με την αυξημένη εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου.

Τα εμφυτεύματα στήθους

Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ένας  συγκεκριμένος τύπος εμφυτεύματος για το στήθος, ο οποίος, βάσει μελετών, είναι ικανός να αυξήσει στις γυναίκες την πιθανότητα εμφάνισης  ενός σπάνιου είδους λεμφώματος,  που αφορά τον καρκίνο στο λεμφικό μας σύστημα και όχι καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος ( 1 στις 7.00 γυναίκες με εμφυτεύματα είναι πιθανό να αναπτύξει τέτοιου τύπου καρκίνο μέχρι τα 75 της χρόνια) και η  αιτία πρόκλησης  είναι ακόμη ασαφής (μάλλον οφείλεται στη δημιουργία φλεγμονής από το εμφύτευμα στον ιστό του στήθους της γυναίκας).

Το αλκοόλ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, σχεδόν  το 5% της εμφάνισης  καρκίνου παγκοσμίως, έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ . Το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για την  ανάπτυξη  διάφορων ειδών  καρκίνου, όπως αυτός του ήπατος, του οισοφάγου, του στόματος/λαιμού, του μαστού και του παχέος εντέρου. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης, καθώς ζημιά μπορεί να κάνει και μια μέτρια κατανάλωση.

 Το καυτό τσάι

Το τσάι ευεργετεί πολλαπλά τον οργανισμό μας  και μάλιστα , το πράσινο τσάι , που εμπεριέχει τις κατεχίνες  έχει ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο, αν καταναλωθεί   σε πολύ καυτή εκδοχή , είναι πολύ πιθανό να αυξήσει  τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου( κι αυτό αποδείχθηκε  με βάση  κινεζική έρευνα με  450.000 συμμετέχοντες). Επίσης, αν κάποιος καταναλώνει καυτό τσάι, πολύ αλκοόλ και είναι και καπνιστής, εντείνει τον κίνδυνο ανάπτυξης( σχεδόν στο πενταπλάσιο).

 Το μεγάλο ύψος

Τα ψηλά άτομα, έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης  καρκίνου από τα πιο  κοντά άτομα, καθώς ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται  σε ποσοστό  10% περίπου, για κάθε επιπλέον  δέκα εκατοστά ύψους. Πιθανότατα, αυτό να συμβαίνει, γιατί οι ψηλοί έχουν πολλά περισσότερα κύτταρα, άρα πιο γόνιμο το έδαφος για την εμφάνισης καρκίνου αλλά και για τη καρκινική μετάλλαξη.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.