10 φθινοπωρινά και χειμερινά λαχανικά εποχής που χρειάζεσαι τώρα!
Έχουμε ακούσει άπειρες φορές, ότι πρέπει να καταναλώνουμε λαχανικά και φρούτα στην εποχή τους, για να μπορούμε να επωφελούμαστε από τα θρεπτικά συστατικά τους. Τώρα λοιπόν, ποια λαχανικά πρέπει να έχουμε στη διατροφή μας για πάρουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειαζόμαστε;
Λαχανάκια Βρυξελλών
Αν βαρεθήκατε μαρούλι και το λάχανο, βάλτε στη διατροφή σου τα φθινοπωρινά λαχανάκια Βρυξελλών. Αν και έχουν λίγο πικρή γεύση, σύμφωνα με μελέτη Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας, όσες γυναίκες δεν κατανάλωναν έστω 7 mg ψευδαργύρου καθημερινά στη διατροφή τους, ενοχλούνταν πολύ περισσότερο στην πικρή γεύση, από αυτές που λάμβαναν μεγαλύτερη ποσότητα. Άρα αυξήστε τις τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο. Τέτοιες τροφές είναι: το κοτόπουλο, το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί, το ψάρι και το άπαχο μοσχάρι.
Η γλυκοπατάτα, μπορεί να θεωρηθεί ως υπερτροφή, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο , αλλά και βιταμίνες C, D και B6. Χρησιμοποιήστε τη γλυκοπατάτα στον πουρέ σας, σαν σνακ στο γραφείο, ή κάντε την σαν τσιπς στο φούρνο αλλά και στα γλυκά σας!
Κολοκύθα
Η κίτρινη κολοκύθα, όπως και τα άλλα πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, είναι πλούσια πηγή καροτενοϊδών, τα οποία συµβάλλουν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου αλλά και από καρδιοπάθειες. Επίσης, μόνο 6 γρ από μαγειρεμένη κολοκύθα, μας παρέχει απαραίτητες φυτικές ίνες, και μας βοηθά στη διατήρηση του βάρους μας αλλά και ενισχύει τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ποικιλοτρόπως: από ένα λαχταριστό smoothie ή και τα δημητριακά σας το πρωί , μέχρι και στον πουρέ ή το χούμους σας.
Οι πολύχρωμες πιπεριές
Οι πιπεριές του φθινοπώρου έχουν πολλά χρώματα και είναι γευστικότατες και θρεπτικότατες. Μια κούπα από πολύχρωμη πιπεριάς, μας τροφοδοτεί με 3 γρ φυτικές ίνες( 200% του ποσοστού που χρειαζόμαστε σε βιταμίνη C καθημερινά), 30 θερμίδες, καθώς και βιταμίνες Α, Β6 και Κ. Οι κόκκινες πιπεριές(όχι οι καυτερές) περιέχουν είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, αλλά και πλούσια β-καροτίνη σε σχέση με τις πράσινες και είναι πολύ ενισχυτικές για το δέρμα μας, ειδικά μετά από την καλοκαιρινή ταλαιπωρία των ωρών ηλιοθεραπείας.
Φασκόμηλο
Μια μόνο κουταλιά φασκόμηλο, περιέχει σίδηρο, κάλιο, Βιταμίνη Α και μόλις 6 θερμίδες! Χρησιμοποιείστε το φασκόμηλο επομένως, στα ροφήματα και τις συνταγές σας άφοβα!
Πράσο
Μια κούπα με πράσο, περιέχει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Κ, 2 γραμμάρια φυτικών ινών και 50 θερμίδες. . Βάλτε στο κοτόπουλο, την ομελέτα ή τα ζυμαρικά σας πράσο αντί για κρεμμυδάκια. Αν και ασυνήθιστο στα φαγητά και τις συνταγές μας, είναι υπέροχη επιλογή.
Σέλινο
Το σέλινο ή αλλιώς σέλερι, αρωματίζει όμορφα τα φαγητά κατσαρόλας και τις σούπες! Δοκιμάστε το και θα μας θυμηθείτε!
Φασολάκια
Τα φασολάκια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α ,βιταμινών C και Κ και μας χαρίζουν το 10% της ημερήσιας ποσότητας φολικού οξέος και μαγνησίου που χρειαζόμαστε. Μια κούπα έχει 15% της ποσότητας των φυτικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά και μόνο 30 θερμίδες.
Καρότα
Τα καρότα περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη Α, αλλά και τη β-καροτίνη , οι οποίες προλαμβάνουν την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου αλλά και βελτιώνουν σημαντικά την όρασή μας. Ιδανικό σνακ για κάθε λιγούρα!
Ένα μήλο την ημέρα, το φθινόπωρο κάνει πέρα
Υπάρχουν διαφορετικά είδη μήλων, βρείτε το είδος που βγαίνει το φθινόπωρο και απολαύστε το! Είναι ιδανική επιλογή για σνακ, σπιτικές μηλόπιτες ή γλυκά, χωρίς να έχετε τύψεις που παρεκκλίνατε.