Karkinos Kai Diatrofi 2

Καρκίνος και διατροφή

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό διεθνούς έρευνας καρκίνου, με κατάλληλη και υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να προληφθεί η εμφάνιση του καρκίνου και μάλιστα σε ποσοστό που ανέρχεται στο 30%-40%. Θα πρέπει να εμπεδώσουμε πλέον, ότι η διατροφή που κάνουμε σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου(άλλωστε καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στον οργανισμό μας κάθε μέρα, οπότε καλό είναι να τον θωρακίζουμε με ποιοτικές τροφές.

 

       Αρχικά θα αναφερθούμε σε τι να αποφεύγεται από τη διατροφή σας, κι αυτό δεν είναι άλλο από τις καρκινογόνες ουσίες. Άρα, πρώτα θα πρέπει να δούμε ποιες είναι αυτές. Καταρχάς, τα πρόσθετα τροφίμων τα οποία απαριθμούνται για πάνω από 300, κι αυτό που κάνουν είναι παρατείνουν τη ζωή των τροφίμων στα οποία προστίθενται. Έπειτα, είναι οι χρωστικές ουσίες που ρυθμίζουν το χρώμα στα επεξεργασμένα τρόφιμα και τέλος, είναι οι νιτροζαμίνες που ανιχνεύονται στα αλλαντικά. Άρα, μια καλή λύση για την πρόληψή μας, είναι η αποφυγή επεξεργασμένων τροφών.

Επιπρόσθετα, μεγάλος σύμμαχος του καρκίνου, είναι τα καπνιστά και τα παστά τρόφιμα , τα οποία περιέχουν χρωστικές ουσίες και νιτρικά , αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου, με πιο πολλές πιθανότητες στο στομάχι και τον οισοφάγο.

Για τους κρεατοφάγους τώρα, η κατανάλωση κρέατος πάνω από μία φορά την εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί καρκινογόνα , κι αυτό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Π.Ο.Υ.  Επομένως μια ιδανική κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι μια φορά την εβδομάδα, ενώ άπαχου κρέατος 1-2 φορές.

Εάν καταναλώνετε τώρα, κορεσμένα, καθώς και trans  λιπαρά oξέα τα οποία βρίσκονται τα πρώτα στο βούτυρο, την πέτσα των κρεάτων, στα πλήρη τυριά και τη μαγιονέζα ενώ τα δεύτερα σε τυποποιημένα τρόφιμα, όπως τα προτηγανισμένα τρόφιμα, τα πατατάκια και οι σοκολάτες. Αποφύγετε λοιπόν τα κορεσμένα και τα trans-λιπαρά γιατί ενισχύουν την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων

Τέλος , η αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων  ποτών, ευνοεί την εμφάνιση καρκίνου στο στομάχι και τη στοματική κοιλότητα , ακόμη και στους μαστούς. Ιδανική επιλογή είναι το κόκκινο κρασί, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Μία ισορροπημένη και  υγιεινή διατροφή λοιπόν , η οποία θα είναι  πλούσια σε φυτικές ίνες, θα βοηθήσει θετικά προλαμβάνοντας τον καρκίνο και την εμφάνιση καρκινογόνων ουσιών , θα δεσμεύσει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα του οργανισμού μας και θα επιβραδύνει την ανάπτυξη φυσικά των καρκινικών κυττάρων που θα προσπαθήσουν να αναπτυχθούν. Επομένως συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και μειώστε το κόκκινο κρέας. Επίσης, προτιμήστε την κατανάλωση τροφίμων  με αντιοξειδωτικά όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, ντομάτες, ξηρούς καρπούς, πιπεριές, ελαιόλαδο, πορτοκάλια, αβοκάντο κτλ. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες δρουν  δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες του σώματος μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης.

Η διατροφή ενός ατόμου το οποίο πάσχει από καρκίνο τώρα, θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από μη επεξεργασμένα τρόφιμα:  πχ  φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, άπαχο κρέας( κοτόπουλα ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα) και τέλος, φυτικά έλαια.

Σε περίπτωση που υπάρχει γενετική προδιάθεση, δεν μπορούμε να προστατευθούμε 100% από τον καρκίνο, αλλά η ισορροπημένη διατροφή σε μεγάλο βαθμό μπορεί να γίνει σύμμαχός μας ενάντια στην εμφάνιση και ανάπτυξή του.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.