Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής εμφανίζει μια όλο και αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής αλλά και δεδομένων των σύγχρονων συνθηκών ζωής που συχνά δεν επιτρέπουν την ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές και έρευνες εταιριών δημοσκόπησης, η αγορά συμπληρωμάτων διατροφής παγκοσμίως προβλέπεται να φτάσει τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2020, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,4%. Μάλιστα, ο τζίρος από την αγορά συμπληρωμάτων για τη δεκαετία 2007-2017 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με προηγούμενη περίοδο.
Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ:«Ως συμπληρώματα διατροφής νοούνται τα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών (δηλαδή βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (πχ βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ), μεμονωμένων ή σε συνδυασμό και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές (κάψουλες, δισκία, φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο κλπ) που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.»Στα συμπληρώματα διατροφής, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα Ειδικής Διατροφής που αποτελούν προϊόντα για αθλητές, δίαιτες μειωμένων θερμίδων για απώλεια βάρους, ειδικών ιατρικών σκοπών, κλπ.
Πότε χρειάζεστε συμπληρώματα διατροφής;
Πολύς κόσμος συνηθίζει να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής πιστεύοντας ότι έτσι θα βελτιώσει την υγεία του, χωρίς να έχει συμβουλευτεί προηγουμένως γιατρό ή διατροφολόγο. Συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων ή εκχυλίσματα βοτάνων θεωρούνται από πολλούς ότι συμβάλλουν στην αποτροπή ασθενειών, όπως αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, μολύνσεις, προβλήματα του ανοσοποιητικού ακόμη και του κοινού κρυολογήματος. Στην πραγματικότητα, κάποια συμπληρώματα έχουν πράγματι φανεί ωφέλιμα, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τη σύγχρονη ιατρική. Παρ‘ ότι τα συμπληρώματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια ισορροπημένη διατροφή ή άλλες υγιεινές συνήθειες, μπορούν εντούτοις να αποτελούν μέρος ενός συνολικού ευ ζην, εφ όσον αυτό εφαρμόζεται με σύνεση.
Εκτός όμως από τα πιθανά οφέλη, τα συμπληρώματα ενέχουν και πιθανούς κινδύνους – κάποιους σοβαρούς. Αντιλήψεις όπως ‘Αν είναι φυσικό, θα είναι και ασφαλές’, ή ‘Αν έχει αποτέλεσμα η μικρή ποσότητα, η μεγάλη θα έχει ακόμη περισσότερη”, καθώς και η αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων, χωρίς τη σωστή πληροφόρηση και χωρίς την έγκριση και παρακολούθηση από τον επαγγελματία υγείας (γιατρό, διαιτολόγο), μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.