Super Foods In Spoons And Bowls

Πως να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η ασπίδα του οργανισμού μας απέναντι σε μολύνσεις & λοιμώξεις. Όταν εισέλθει ένας παθογόνος μικροοργανισμός στον οργανισμό μας, βακτήριο ή ιός, τότε το ανοσοποιητικό μας ξεκινά μία ανοσολογική αντίδραση προκειμένου να τον εξουδετερώσει. Η φαρμακολογική θεραπεία στοχεύει στο να δράσει εκλεκτικά και να σκοτώσει τον παθογόνο μικροοργανισμό, εκμεταλλευόμενη κάποιες βιοχημικές διαφορές μεταξύ του μικροοργανισμού και του ανθρώπινου οργανισμού. Μία άλλη προσέγγιση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού έτσι ώστε αυτό να μπορεί να αναγνωρίζει τον εισβολέα και να ξεκινάει ένα σύνολο διεργασιών για να τον εξοντώσει.

Τώρα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη να “κρατάμε” το ανοσοποιητικό μας ενισχυμένο. Ας δούμε λοιπόν, ποιες συνήθειες θα μας βοηθήσουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για ένα δυνατό ανοσοποιητικό είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μας παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και στοιχεία που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας. Για την ακρίβεια, η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ας δούμε ποιες είναι οι τροφές αυτές:

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μία τροφή – θησαυρός για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το κλασικό γιαούρτι παρέχει στον οργανισμό πληθώρα προβιοτικών, που είναι γνωστά για τις ευεργετικές για την εντερική υγεία ιδιότητές τους. Τα προβιοτικά, παράλληλα, μειώνουν τη διάρκεια των μολύνσεων και των λοιμώξεων, ενώ δρουν και προληπτικά, προστατεύοντας από τους ιούς. Περιέχει επίσης βιταμίνες Β και βιταμίνη Α, σημαντικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Καρότα

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α) και λιγνίνης, συστατικά απαραίτητα για υγιή κυτταρική ανάπτυξη και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη του συμπλέγματος Β και μπορεί να καταπολεμήσει ελεύθερες ρίζες. Τέλος, ως σνακ, μπορούν να βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους, μιας και είναι ιδιαίτερα χορταστικά.

Φρούτα και Χυμοί

Τα φρούτα είναι πολύτιμα για τον άνθρωπο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες & αντιοξειδωτικά, που ωφελούν ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Σχετικά με το ανοσοποιητικό, τα εσπεριδοειδή κατέχουν πρωτεύουσα θέση σε αυτά που το ενισχύουν. Πορτοκάλια, μανταρίνια και άλλα εσπεριδοειδή είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C αλλά και ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Bιταμίνη D

Ο σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D. Νέες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο ορμόνης στον οργανισμό και η έλλειψή της σχετίζεται με πλήθος ασθενειών, από κατάθλιψη έως καρκίνο. Το παράδοξο με τη βιταμίνη D είναι το γεγονός ότι παρόλο που την συνθέτει ο οργανισμός (με απαραίτητη προυπόθεση την ηλιακή ακτινοβολία), εντούτοις μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ακόμα και στην Ελλάδα!), παρουσιάζει έλλειψη. Ανάμεσα στην πολύωρη ηλιοθεραπεία και την πλήρη αποφυγή, βρείτε την χρυσή τομή και εκτεθείτε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα στον ήλιο.

Βιταμίνη Ε και ξηροί καρποί

Αντί να προτιμήσετε τα πατατάκια για ένα σνακ το απόγευμα, αντικαταστήστε τα με μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που αυξάνει τη δράση των αντισωμάτων και ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.