Salad,with,fresh,summer,vegetables,,top,view

Ιδέες για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αν ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να νηστέψουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ίσως να προβληματίζεστε για το τι μπορείτε να καταναλώσετε ώστε να μη χαλάσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα. Οι περισσότεροι φοβούνται πως τα τρόφιμα της νηστείας είναι πλούσια σε θερμίδες και υδατάνθρακες και αυτό θα τους δυσκολέψει στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια της νηστείας

  • Aσβέστιο: αναπληρώνεται από ξηρούς καρπούς, λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μπρόκολο) και εμπλουτισμένα γάλατα σόγιας ή ρυζιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
  • Σίδηρος: η απορρόφηση του σιδήρου βελτιώνεται σημαντικά παρουσία της βιταμίνης  C, οπότε καλό είναι να προσθέτεις λεμόνι στα γεύματα και να αυξήσεις την κατανάλωση εσπεριδοειδών.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα: βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια, τα οποία όμως, συχνά δεν περιλαμβάνονται στη νηστεία. Σε αντικατάσταση αυτών, προτείνεται η κατανάλωση θαλασσινών, αβοκάντο και λιναρόσπορου.
  • Πρωτεΐνες: ειδικά αν γυμνάζεστε συστηματικά, ελλοχεύει ο κίνδυνος για μείωση της μυϊκής τους μάζας, που συνεπάγεται και τη μείωση του βασικού μεταβολισμού. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα βρίσκεται στο συνδυασμό οσπρίων και δημητριακών (πχ. φακόρυζο), και στην κατανάλωση θαλασσινών.

Αν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις σαλάτες με βραστά κολοκυθάκια ή καρότα.

Ιδέες για πρωινά

  • Φυσικό χυμό φρούτων με μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή κάποιο σπιτικό, νηστίσιμο κουλουράκι.
  • Φρέσκο γάλα αμυγδάλου με σπιτικό μούσλι βρώμης με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
  • Κουλούρι Θεσ/κης ή σταφιδόψωμο ή ψωμί με ελιές.
  • Πολύσπορο ψωμί με ταχίνι ολικής άλεσης και φρέσκο φρούτο

Ιδέες για γεύματα

Προσπαθήστε η Μ. Εβδομάδα να έχει ποικιλία τροφίμων, ώστε να μη περιοριστείτε στην αυξημένη και συχνή κατανάλωση ζυμαρικών που συνήθως συμβαίνει. Μπορείτε να φτιάξετε:

  • Θαλασσινά όπως χταπόδι ψητό ή ξιδάτο, γαρίδες ψητές ή με σάλτσα ντομάτας, καλαμαράκι ψητό ή γεμιστό με λαχανικά, σουπιές λεμονάτες ή με φρέσκο σπανάκι και συνδυάστε τα με πλούσια σαλάτα λαχανικών .
  • Λαδερά όπως μπριάμ, σπανακόρυζο, φασολάκια, αρακά, γεμιστά, ντολμαδάκια τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με ελιές.
  • Μανιτάρια! Τα μανιτάρια αποτελούν μια φυσική, άλιπη πηγή πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει ιδανικά το κρέας. Μαγειρέψτε τα στη κατσαρόλα με διάφορα πράσινα λαχανικά, όπως θα φτιάχνατε το φρικασέ, ψήστε τα στο φούρνο και συνδυάστε τα με μια δροσερή σαλάτα, βάλτε τα ωμά σε μια σαλάτα σας ή προσθέστε τα σε μια σάλτσα ντομάτας για τα ζυμαρικά σας.
  • Σούπες λαχανικών με διάφορα λαχανικά εποχής. Για περισσότερη γεύση και αντί λαδιού μπορείτε να προσθέσετε ταχίνι
  • Όσπρια όπως φακές, ρεβίθια, φασόλια τα οποία να συνδυάσετε με ρύζι ή πλιγούρι ή κινόα, αυξάνοντας έτσι τη διατροφική τους αξία, καθώς ο συνδυασμός αυτός αντικαθιστά πλήρως τη ζωική πρωτεΐνη.

Ιδέες για βραδινά

  • 1 παξιμάδι (ντάκος), 5-6 ελιές, ντοματοσαλάτα
  • 1 βραστή ή ψητή πατάτα, σαλάτα πράσινη με 1 κουτ. της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 1 φλυτζάνι καλαμπόκι (ή 1 ολόκληρο καλαμπόκι), σαλάτα πράσινη με 1 κουτ. της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 1 φέτα ψωμί ολικής (ψημένο) με πατέ ελιάς ή ταραμοσαλάτα, ντοματοσαλάτα και μισό αβοκάντο με λεμόνι

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4