Oranges G786726a81 1280

Πως μπορούν να γίνουν βλαβερά τα υγιεινά τρόφιμα;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε υγιεινά τρόφιμα, αλλά τι γίνεται όταν αυτά γίνουν βλαβερά; Όταν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, καλό είναι να το κάνετε για το καλό της υγείας σας. Τι εννοούμε; Ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, δε σημαίνει ότι συμβαδίζει και με την υπερκατανάλωσή τους. Τα τρόφιμα αυτά, ναι μεν ευεργετούν πολλαπλά την υγεία μας, όμως η υπερκατανάλωσή τους, έχει κι εδώ αρνητικό αντίκτυπο. Χρειάζεται απαραίτητα κι εδώ ο νόμος του μέτρου. Θα πρέπει λοιπόν να παρέχετε στον οργανισμό σας, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, προσέχοντας κι εδώ τις μερίδες και τις ποσότητες που χρησιμοποιείτε. Θέστε τη ζωή και τη διατροφή σας σε απαραίτητα μέτρα και σταθμά, κάνοντας  την ποιοτικότερη.

Με ποιο τρόπο, επομένως  μπορούν να γίνουν βλαβερά τα «υγιεινά τρόφιμα»; Δείτε παρακάτω πιο αναλυτικά:

Νερό

Αποτελούμαστε από νερό, επομένως η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή μας υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση νερού, όμως πάλι έχει αρνητικό αντίκρισμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δηλητηρίαση. Πως γίνεται αυτό; Προσλαμβάνοντας περισσότερο νερό, το νάτριο που υπάρχει στο σώμα μας αραιώνεται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ χαμηλών ποσοστών νατρίου, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στην εγκεφαλική λειτουργία και να οδηγήσουν το άτομο ακόμη και στο θάνατο.

Επομένως πόσο νερό θα πρέπει να πιείτε;

Για να βεβαιωθείτε ότι πίνετε  τη σωστή ποσότητα νερού καθημερινά, θα πρέπει να ελέγχετε το χρώμα των ούρων σας. Αν για παράδειγμα είναι διαφανή, θα πρέπει να μειώσετε λιγάκι  την ποσότητα του νερού που πίνετε σε  καθημερινή βάση.

Κονσέρβες τόνου

Είναι από τα πιο γρήγορα και εύκολα υγιεινά γεύματα, κατάλληλο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Όμως, η υπερκατανάλωση  τόνου αυξάνει κατά πολύ τα επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα μας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βαρεά μέταλλα, σε σύγκριση με τα άλλα ψάρια. Η παραπανίσια  πρόσληψη βαρέων μετάλλων, μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα ακοής, όρασης, ομιλίας, μυϊκής αδυναμίας και τέλος, προβλήματα έλλειψης συντονισμού. Φροντίστε να μην καταναλώνετε πάνω από πέντε κονσέρβες σε εβδομαδιαία βάση. Μπορείτε εναλλακτικά να καταναλώσετε ψάρια με μικρή περιεκτικότητα σε μέταλλα, όπως είναι οι σαρδέλες.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι  άριστη πηγή διαφόρων βιταμινών, μετάλλων , φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Επιπλέον,  έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη (είναι  ένα καροτενοειδές) , η οποία προλαμβάνει  πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας , γεγονός που αποτελεί μια κοινή αιτία απώλειας της όρασης και  οδηγεί  αναλογικά σε τύφλωση. Παράλληλα με τα καλά του στοιχεία, το σπανάκι είναι επίσης υψηλό σε οξαλικό άλας, δηλαδή μία ένωση η οποία  οδηγεί σε σχηματισμό πέτρας στα νεφρά μας. Επομένως, άτομα με τάση σχηματισμού λίθων στα νεφρά τους, καλό είναι να μην το καταναλώνουν.

Πορτοκάλια και ντομάτες

Τα πορτοκάλια και οι ντομάτες συγκαταλέγονται στις όξινες τροφές. Γι’ αυτό , καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Η αυξημένη πρόσληψη οξέων , μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι έως και 2 μερίδες όξινων τροφίμων την ημέρα.

Άπαχη ζωική πρωτεΐνη

Αν η διατροφή σας περιλαμβάνει  κατά βάση  πρόσληψη άπαχης πρωτεΐνης (όπως πχ τα ασπράδια αυγών ή  το στήθος κοτόπουλου), θα πρέπει άμεσα να επαναπροσδιορίσετε την διατροφή σας. Όταν προσλαμβάνεται παραπάνω πρωτεϊνη από όση πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός σε ημερήσια βάση, το περίσσευμα αυτό, αποθηκεύεται σε λίπος. Πόση είναι η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη; Διαφέρει από άτομο σε άτομο και υπολογίζεται σε 0,8 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους σε άτομα χωρίς παθήσεις, ενώ οι αθλητές 1γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους.

Καρύδια Βραζιλίας

Αυτό το ευεργετικό σνακ είναι  πολύ καλή  πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων, σεληνίου πρωτεϊνών, αλλά και φυτικών ινών. Αποδεδειγμένα, η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης, αλλά και της  χοληστερόλης. Όμως, τα καρύδια Βραζιλίας, επειδή περιέχουν πολύ σελήνιο, καλό είναι να μην τρώτε μεγάλες ποσότητες (αρκούν το πολύ  10), γιατί έπειτα γίνονται τοξικά, δημιουργώντας ανεπιθύμητους πονοκεφάλους.

Σόγια

Η μετρημένη κατανάλωση σόγιας, ρυθμίζει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης αλλά και της χοληστερόλης, ώστε να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως, η υπερκατανάλωσή της, αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας , προκαλώντας σιδηροπενική αναιμία. Σαφείς οδηγίες για την πρόσληψη σόγιας δεν έχουν δοθεί, εσείς απλά φροντίστε να μην ξεπερνάτε τις 4 μερίδες εβδομαδιαίως.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.