Θρεπτικά συστατικά και οφέλη της ελιάς για την υγεία

Η ελιά είναι  ο καρπός του πιο χαρακτηριστικού δέντρου της Μεσογείου, και  πέρα από την πολύτιμη προσφορά της στην παραγωγή φυτικού ελαίου, του γνωστού μας ελαιόλαδου, από μόνη της αποτελεί κύριο και απαραίτητο συστατικό της μεσογειακής διατροφής.

 

Οι ποικιλίες που έχουμε σε ελιές είναι πολλές, οι οποίες μάλιστα περιέχουν όλες σημαντικά θρεπτικά συστατικά( πχ βιταμίνες και μέταλλα) τα οποία  είναι απαραίτητα για την καλή μας υγεία. Ας δούμε παρακάτω μερικά:

Βιταμίνη Ε: Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και εμπεριέχεται  στις περισσότερες τροφές φυτικής προέλευσης που είναι πλούσιες σε λιπαρά.

Σίδηρος: Απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα μας.

Ασβέστιο: Βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και των οστών, αλλά  και σε λειτουργίες του νευρικού  μας συστήματος.

Νάτριο: Οι ελιές συσκευάζονται τις περισσότερες φορές σε άλμη, επομένως  έχουν και περιεκτικότητα σε νάτριο.

Υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι υδατάνθρακες που υπάρχουν  στις ελιές προέρχονται κατά βάση από τις φυτικές ίνες, οι οποίες αποτελούν δομικό συστατικό της υγιεινής διατροφής.

Χαλκός: Ο χαλκός που υπάρχει στις ελιές, ελαττώνει  τον κίνδυνο εμφάνισης  καρδιακών ασθενειών.

Λιπαρά

Οι ελιές αποτελούνται σε ποσοστό  11-15% από λιπαρά. Τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα  καταλαμβάνει το  ελαϊκό οξύ, το οποίο ένα λιπαρό οξύ με πολλαπλά  οφέλη για την υγεία μας.

Ποια τα οφέλη της ελιάς επομένως για την υγεία μας;

Ενισχύουν  τα οστά μας

Οι κάτοικοι των χωρών της Μεσογείου, στις οποίες οι ελιές υπάρχουν σε ποικιλία αλλά και αφθονία, σε σύγκριση  με τους υπόλοιπους  Ευρωπαίους,  δεν εμφανίζουν σε  μεγάλα ποσοστά οστεοπόρωση. Σε αυτό φαίνεται να  συμβάλλει  και η κατανάλωση πολλών ελιών, σύμφωνα με έρευνες.

Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Το ελαϊκό οξύ βοηθά  στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης  υπέρτασης αλλά και άλλων παραγόντων που σχετίζονται  με τι ασθένειες της καρδιάς .

Πρόληψη του καρκίνου

Το ευεργετικό  ελαϊκό οξύ σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά της ελιάς προλαμβάνουν και τον καρκίνο.

Αντιοξειδωτικά

Οι ελιές είναι εξαιρετική πηγή  αντιοξειδωτικών, τα οποία δρουν μειώνοντας τη φλεγμονή στον οργανισμό μας. Από την άλλη,  αυξάνουν τα επίπεδα γλουταθειόνης, τα οποία θεωρούνται  απαραίτητα για την καλή και υγιή λειτουργία του εγκεφάλου μας πρωτίστως, αλλά και για  άλλες  βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.