Pexels Engin Akyurt 2042591

9 λόγοι που τα ψάρια κάνουν καλό στην υγεία

Συχνά υπάρχουν ενδείξεις για το αν τα ψάρια κάνουν καλό στην υγεία μας. Τα διατροφικά λιπαρά ενός υγιούς ενήλικα, θα πρέπει να του παρέχουν το 20-35% της ενέργειας που χρειάζεται ( με αυξημένη κατανάλωση στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντίστοιχη μείωση των κορεσμένων και trans λιπαρών), σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια, θα πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής μας γιατί δεν παράγονται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλοί άνθρωποι  που δεν είναι λάτρεις των ψαριών,  παίρνουν τα ω-3 λιπαρά οξέα από φυτικές πηγές (π.χ λιναρόσπορος, καρύδια)» , όμως αυτό το α-λινολενικό οξύ που προσλαμβάνουν από τις φυτικές τροφές, δεν μετατρέπεται ολόκληρο παρά μόνο τμηματικά  σε DHA και EPA από τον οργανισμό μας, κι επιπρόσθετα, αυτό το είδος λιπαρού, δεν έχει μελετηθεί τόσο, όσο τα ω-3 λιπαρά οξέα  που υπάρχουν στα ψάρια.

Τα ψάρια λοιπόν:

Μειώνουν τον κίνδυνο μοιραίου εμφράγματος

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες αποτελούν βασική αιτία θανάτου και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια, μειώνει αισθητά τον κίνδυνο αυτό.
Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ,η κατανάλωση λιπαρού ψαριού μια ή δυο φορές την εβδομάδα , μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου κατά 36%, αλλά και τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία κατά 17%.
Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι  τα ψάρια περιέχουν και πολλές τοξικές ουσίες όπως ο υδράργυρος και οι διοξίνες. Σε έρευνα του 2011 με συμμετέχοντες 173.000 γυναίκες και άνδρες, εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια, είχαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου, όμως διατηρούσαν το πλεονέκτημα μειωμένου του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων σε ποσοστό 15%.

Κάνουν καλό στην όραση

Η διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα,  σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (μιας εκφυλιστική πάθηση η οποία καταστρέφει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού), σύμφωνα με μελέτη που διεξάχθηκε στη Γαλλία. Δεν αποτελεί ασήμαντη ασθένεια σε καμία περίπτωση, καθώς θεωρείται από τις συχνότερες αιτίες που χάνουν την όρασή τους οι ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Κάνουν καλό στη γονιμότητα

Η διατροφή των συζύγων που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά είναι βασικής σημασίας, απ’ ότι φάνηκε μετά από μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Συμμετέχοντες ήταν 156 άνδρες και τα συμπεράσματα της έρευνας ήταν ότι ,όσοι κατανάλωναν πολλά ψάρια (π.χ τόνο και σολομό), είχαν κατά 34% μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε σχέση με όσους έτρωγαν ελάχιστα ή καθόλου ψάρια.

Βελτιώνουν την ανάπτυξη του εμβρύου

Σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet το 2007, οι γυναίκες που έτρωγαν λιγότερες από 3-4 μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα, ήταν περισσότερο επιρρεπείς να φέρουν στον κόσμο παιδιά με καθυστερημένη εγκεφαλική ανάπτυξη( με προβλήματα στην επικοινωνία, την κοινωνική ένταξη, στις κινητικές δεξιότητες αλλά και με χαμηλό δείκτη λεκτικής νοημοσύνης). Μια υγιεινή διατροφή επομένως,  πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, είναι σημαντική για την σωστή ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μειώνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι μια από τις συχνότερες μορφές αρθρίτιδας, με βασικά χαρακτηριστικά: πόνος και φλεγμονή στις αρθρώσεις και χρόνιο οίδημα. Σύμφωνα με μελέτη στο Mammography Cohort Study του σουηδικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 210  mg ω-3 λιπαρών οξέων καθημερινά, είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

 Διευκολύνουν την αναπνοή

Τα ψάρια θεωρούνται επίφοβη τροφή για τα παιδιά(λόγω αγκαθιών) και αμφισβητείται κι από τους γονείς αλλά και από τους παιδίατρους, πότε μπορούν να ξεκινούν να βάζουν τα παιδιά τους να τρώνε ψάρια. Έχει αποδειχθεί όμως ότι το ψάρι βοηθά στην αναπνοή και συγκεκριμένα, καταπολεμά το άσθμα, ήδη βάζοντας το στη διατροφή από την πρώιμη παιδική ηλικία.  Έρευνα στην Ολλανδία, έδειξε ότι όσα παιδιά κατανάλωναν ψάρι μεταξύ 6ου και 12ου μήνα ζωής, είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης συριγμού σε ηλικία 4 χρονών, σε σχέση με τα άλλα παιδιά που είχαν δοκιμάσει ψάρια μετά τον 12ο μήνα ζωής. Επίσης, τα παιδιά αυτά είχαν μειωμένο κίνδυνο δύσπνοιας σε ηλικία τεσσάρων ετών, το οποίο αποτελεί  ένδειξη άσθματος στα νήπια.

Κάνουν καλό στο μυαλό

Οι επιστήμονες, χορήγησαν  συμπληρώματα με ω-3 λιπαρά οξέα σε ομάδα ανδρών και γυναικών, 18-25 ετών και έπειτα,  τους υπέβαλλαν σε τεστ μνήμης αρκετές φορές μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Οι επιδόσεις τους βελτιώνονταν δραστικά, όσο λάμβαναν τα συμπληρώματα. Συμπερασματικά, οι επιστήμονες, αποφάνθηκαν ότι η μειωμένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, μειώνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό μας, ενός βασικού νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται άμεσα με τη μνήμη μας. Αν λοιπόν,  έχετε να φέρετε εις πέρας κάποια βαρυσήμαντη  επαγγελματική παρουσίαση ή βρίσκεστε σε περίοδο εξετάσεων, είναι καλό να φάτε κάποιο λιπαρό ψάρι μια ημέρα πριν και η μνήμη σας θα είναι ο καλύτερος σας σύμμαχος!

Κάνουν καλό στο δέρμα

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών προστατεύει τα κύτταρα μας από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, τις οποίες προκαλεί η  υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία. Η προστασία αυτή, διατηρεί το  κολλαγόνο του δέρματός μας σε ικανοποιητικά επίπεδα και  το οποίο κατ’ επέκταση, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος. Επιπρόσθετα, Το EPA (εικοσιπεντανοϊκό οξύ), που συγκαταλέγεται στα ωφέλιμα λιπαρά οξέα, ευεργετεί το δέρμα μας, ρυθμίζοντας την παραγωγή λιπιδίων που ενυδατώνουν το δέρμα μας.

Συντελούν στη μακροζωία

Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό TIME, καταναλώνοντας ψάρια, ζούμε περισσότερο. Με τα στοιχεία που προέκυψαν, όσοι συμμετέχοντες είχαν μεγάλα ποσοστά DHA, EPA και DPA, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, ενώ έζησαν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο,  από  ότι τα άτομα που είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά των τριών αυτών  λιπαρών οξέων στον οργανισμό τους.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.