Pexels Mali Maeder 568471

Τα οφέλη στην υγεία από την επαρκή πρόσληψη από φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες: τις  διαλυτές και  τις αδιάλυτες. Και οι δύο είναι πολύ βασικές για την υγεία μας καθώς προλαμβάνουν πολλές παθήσεις και επιπλέον, ενισχύουν δραστικά την σωστή πέψη των τροφών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες από τη μία, δεσμεύουν τα οξέα της χολής τα οποία είναι πλούσια σε χοληστερόλη άρα μειώνουν τις τιμές της , ενώ από την άλλη οι αδιάλυτες, βελτιώνουν τις κινήσεις του εντέρου μας.

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών επομένως, δρα ευεργετικά για πολλές πτυχές της υγείας μας, όχι μόνο για το έντερό και τη χοληστερόλη μας, αλλά  επίσης, μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, τη δημιουργία λίθων στα νεφρά μας και τέλος, μας βοηθάει να χάσουμε βάρος.

Σύμφωνα με τις σωστές ημερήσιες ανάγκες μας , οι ενήλικοι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν  25 – 30 γραμμάρια φυτικών ινών από τις τροφές που καταναλώνουν  (και όχι από συμπληρώματα). Το κακό όμως είναι ότι οι περισσότεροι  δεν ξεπερνούν τα 15 γραμμάρια σε ημερήσια βάση.

Δείτε λοιπόν αναλυτικότερα τα εξαιρετικά  οφέλη που προκύπτουν  για την υγεία  μας από την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών στη διατροφή μας:

Ωφελούν το πεπτικό: Σύμφωνα με μελέτες, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι ικανή να προλάβει την εκκολπωματίτιδα (η  οποία είναι η δημιουργία φλεγμονωδών θυλάκων στα τοιχώματα του παχέος εντέρου του οργανισμού μας). Οι φυτικές ίνες φημίζονται για την πρόληψη έναντι της δυσκοιλιότητας, αλλά και τη  βοήθεια των κινήσεων του πεπτικού μας σωλήνα, όταν καταναλώνουμε τις τροφές. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα  μένουν οι τροφές που καταναλώνουμε  στην πεπτική οδό, τόσο ο οργανισμός μας είναι επιρρεπής σε τοξίνες και έτσι αυξάνεται αναλογικά ο κίνδυνος εμφάνισης  γαστρεντερικών προβλημάτων.

Μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: Αντικαταστήστε τους απλούς  υδατάνθρακες (όπως είναι  τα λευκά ζυμαρικά, ρύζι και ψωμί), τα οποία προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μας , με προϊόντα ολικής αλέσεως (όπως είναι η  βρώμη, η κινόα και τα όσπρια), τα οποία συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Όταν αυξάνουμε τις  φυτικές ίνες στη διατροφή μας , οι υδατάνθρακες διασπώνται με πο αργό ρυθμό  και το σάκχαρο ανεβαίνει βαθμιαία και όχι απότομα  στο αίμα μας.

Μειώνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών: Οι διαλυτές φυτικές  ίνες,  μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τυχόν φλεγμονές που δημιουργούνται στο σώμα μας, αλλά  και την «κακή» (LDL) χοληστερόλη όπως προαναφέραμε. Πολύ καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι ο λιναρόσπορος, η βρόμη και  τα όσπρια. Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η προσθήκη φυτικών ινών από πηγές ολικής αλέσεως στη διατροφή μας , συμβάλλει στη μείωση παχυσαρκίας, του  διαβήτη τύπου 2, της χοληστερόλης,  του κινδύνου καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τονώσουν την ενέργεια: Οι φυτικές ίνες τονώνουν τον οργανισμό μας και τα επίπεδα ενέργειάς μας, μέσω της βελτίωσης της πέψης των τροφών αλλά και της αργής απελευθέρωσης της γλυκόζης στο αίμα μας. Επιπρόσθετα, δεν μας προσδίδουν πολλές θερμίδες. Επομένως, αποφεύγετε  με αυτόν τον τρόπο την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μας, αλλά  και την αναμενόμενη κόπωση  που αυτή προκαλεί.

Μειώνουν τον κίνδυνο νεφρολιθίασης: Η κατανάλωση 2 λίτρων νερού το λιγότερο σε  καθημερινή βάση, η διατήρηση υγιούς βάρους και η μείωση της πρόσληψης αλατιού από τη διατροφή μας  μειώνουν  τον κίνδυνο δημιουργίας  λίθων στα νεφρά. Σύμφωνα με έρευνες, η αύξηση των φυτικών ινών δρα το ίδιο βοηθητικά, αποτρέποντας τους λίθους να αναπτυχθούν στα νεφρά μας. Η κατανάλωση λαχανικών και  φρούτων μειώνει την οξύτητα των ούρων μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εχθρικό περιβάλλον για τη δημιουργία πετρών στα νεφρά μας.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους: Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, εγκεφαλικού, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η απώλεια βάρους και η διατήρηση του στα νέα δεδομένα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Οπότε η προσθήκη φυτικών ινών στη διατροφή είναι μια καλή λύση για να ενισχύσετε αυτή την προσπάθεια.  Γιατί οι φυτικές ίνες; Επειδή οι φυτικές ίνες σχετίζονται άμεσα  με το μειωμένο βάρος, καθώς  τα προϊόντα ολικής αλέσεως που εμπεριέχουν φυτικές ίνες , έχουν συνήθως λιγότερα λιπαρά και θερμίδες. Τέλος, επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και μας προκαλούν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.