Τροφές που αυξάνουν το λίπος στην κοιλιά και με ποιες είναι καλό να τις αντικαταστήσετε
Σίγουρα η υπερβολική κατανάλωση ποσοτήτων τροφών και κυρίως επεξεργασμένων, αυξάνει τα κιλά αλλά και το λίπος στο σώμα μας. Για το λίπος της κοιλιάς όμως, το οποίο είναι πιο επίμονο όταν είναι να χαθεί, υπεύθυνα είναι κατά βάση τα γλυκά αλλά και τα τηγανητά. Το γνωρίζατε εσείς ότι υπάρχουν επιπρόσθετα και πολλές τροφές, οι οποίες συγκαταλέγονται στις υγιεινές, αλλά παρόλα αυτά συμβάλλουν κι αυτές δραστικά στην αύξηση του κοιλιακού μας λίπους; Σαφέστατα και υπάρχουν. Θα σας τις παραθέσουμε παρακάτω και θα σας δώσουμε φυσικά και επάξιους υγιεινούς αντικαταστάτες. Διαβάστε λοιπόν:
Αλλαντικά: Όταν μιλάμε για αλλαντικά εννοούμε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως είναι τα λουκάνικα, τα μπέικον και τα σαλάμια, τα οποία πρέπει απαραίτητα να αποφεύγονται από τη διατροφή μας καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-6 και κορεσμένα αλλά και τρανς λιπαρά με αποτέλεσμα να αυξάνουν δραστικά τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα μας. Τι κάνουμε εδώ; Αντικαθιστούμε τα αλλαντικά με τρόφιμα πλούσια σε καλά Ω-3 λιπαρά, όπως είναι δηλαδή οι σπόροι τσία, ο άγριος σολομός, ο λιναρόσπορος, η σαρδέλα κτλ.
Τυρί και γαλακτοκομικά: Αρκετοί από εμάς, αδυνατούν να χωνέψουν εύκολα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουν. Κι όλο αυτό, γιατί η λακτόζη ουσιαστικά τροφοδοτεί τα κακά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό μας με αποτέλεσμα το ποσοστό του σπλαχνικού μας λίπους να αυξάνεται. Η πιο πρακτική λύση εδώ, είναι να ελαττώσουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και τυριών και στον αντίποδα, να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά όπως είναι το κεφίρ, το ξυνολάχανο και το μίσο.
Μπάρες δημητριακών: Το μεγαλύτερο ποσοστό των μπαρών που υπάρχει στην αγορά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σόγιας αλλά και σε ζάχαρη, συστατικά τα οποία έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όσον αφορά την αύξηση του λίπους αλλά και του φουσκώματος στην κοιλιά. Μάλιστα σχετικές έρευνες, επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης με τα μεγάλα ποσοστά σπλαχνικού λίπους. Αυτό που μπορείτε να κάνετε εδώ, είναι να αντικαταστήσετε τις μπάρες με ψωμί ή κράκερς ολικής άλεσης ή κριτσίνια πολύσπορα, συνδυαστικά με αβοκάντο και να επωφεληθείτε των φυτικών ινών που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης αλλά και των καλών λιπαρών που υπάρχουν στο αβοκάντο, με αποτέλεσμα να περιορίσετε τις απότομες αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα σας.
Αλκοόλ: Η μη συχνή κατανάλωση αλκοόλ (δηλαδή ένα με δυο ποτηράκια), δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας, παρόλα αυτά επιβραδύνει την καύση του λίπους, ενώ η τακτική κατανάλωση πέραν του μειωμένου ρυθμού καύσης λίπους, αυξάνει και την περίμετρο της μέσης αλλά και τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα μας. Αντικαταστήστε λοιπόν τα αλκοολούχα ποτά με τα πλέον διάσημα smoothies τα οποία είναι εξίσου δροσιστικά, όσο και θρεπτικά. Χρησιμοποιείστε διάφορα φρούτα και λαχανικά και φτιάξτε τα δικά σας αγαπημένα ροφήματα και αποφύγετε με εύκολο τρόπο την κατακράτηση υγρών.
Χυμοί φρούτων: Μην ξεγελιέστε με την ετικέτα «χωρίς προσθήκη ζάχαρης», όλοι οι χυμοί περιέχουν ζάχαρη και μάλιστα αρκετή. Σύμφωνα με έρευνες, 250ml ενός τυποποιημένου φρουτοχυμού περιέχει περίπου 24 γραμμάρια ζάχαρης (δηλαδή την ίδια ζάχαρη με αντίστοιχη ποσότητα αναψυκτικών). Εδώ λοιπόν, μπορείτε να καταναλώσετε διάφορα αφεψήματα βοτάνων ή τσάι με μέντα, τα οποία συμβάλλουν στο αδυνάτισμα αλλά και ευεργετούν πολλαπλά την υγεία μας.