Η λεπτίνη καταρχάς να πούμε, ότι είναι η πρωτεϊνική ορμόνη, η οποία παράγεται στα λιποκύτταρά μας και εκτελεί δυο πολύ σημαντικές λειτουργίες: πρώτον, ειδοποιεί τον εγκέφαλό μας ότι χορτάσαμε, προκαλώντας μας το αίσθημα του κορεσμού και δεύτερον, ενισχύει σημαντικά το μεταβολισμό μας.
Υπάρχουν αρκετές τροφές που θεωρούνται ότι είναι ως πλούσιες σε λεπτίνη, στην πραγματικότητα όμως αυτό που κάνουν είναι η αύξηση της ευαισθησίας του οργανισμού μας στη λεπτίνη( άρα δεν περιέχουν οι ίδιες τόσο μεγάλη ποσότητα λεπτίνης). Και πάλι όμως, η κατανάλωση τέτοιων τροφών δεν βοηθάει αρκετά, καθώς η λεπτίνη δεν απορροφάται από το έντερο μας.
Έχει αποδειχθεί ότι, τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένα επίπεδα λεπτίνης, άρα η παχυσαρκία με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύεται ότι αποτελεί μια κατάσταση αντίστασης του οργανισμού στη λεπτίνη. Η υπερβολική ποσότητα λεπτίνης επίσης, μειώνει την ευαισθησία στη λεπτίνη, η οποία κατ’ επέκταση οδηγεί σε πείνα και, ολοκληρώνεται σε αύξηση του βάρους.
Αυτό λοιπόν, που πρέπει να αποζητάμε από τις τροφές είναι να αυξάνουν την ευαισθησία μας στη λεπτίνη. Ποιες είναι αυτές οι τροφές; Σας τις παραθέτουμε:
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν ελάχιστες θερμίδες και περιέχουν θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή μας υγεία. Ιδιαίτερα θρεπτικά είναι όλα τα λαχανικά , αλλά το σπανάκι και το μπρόκολο, αποτελούν σημαντικά παραδείγματα περιεκτικότητας φυτικών ινών και οι φυτικές ίνες είναι γνωστό, ότι αυξάνουν τα επίπεδα λεπτίνης αλλά παράλληλα, μειώνουν και τα επίπεδα της χοληστερίνης LDL στο αίμα μας.
- Τα λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, αλλά και σε βιταμίνες και μας βοηθούν πολυπαραγοντικά να διατηρήσουμε το βάρος μας υπό έλεγχο.
- Τροφές με πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη θεωρείται άριστη πηγή αύξησης της λεπτίνης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κορεσμό για περισσότερη ώρα. Άρα, βάλτε στο πρόγραμμα σας πολλές πρωτεϊνικές τροφές και χαρείτε την πληρότητα που σας προσφέρουν, μειώνοντας παράλληλα το βάρος σας!
Έχει αποδειχτεί μέσω ερευνών αλλά και μελετών, ότι όσοι έχουν έλλειψη λεπτίνης, συνήθως, έχουν και έλλειψη σε ψευδάργυρο. Το φαινόμενο αυτό, το συναντάμε κυρίως στα παχύσαρκα άτομα. Άρα, για να αποφύγουμε αυτή την έλλειψη, είναι καλό να καταναλώνουμε τροφές όπως τα καρύδια, τα θαλασσινά, η κολοκύθα και το μοσχάρι.