Symvoules Gia Kali Ygeia

Συμβουλές για καλή υγεία

Eίναι γεγονός ότι η καλή διατροφή είναι το κλειδί για μια καλή και υγιεινή ζωή. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη δίαιτα μπορούμε να πετύχουμε σημαντική βελτίωση όσον αφορά την υγεία μας. Όλοι οι διατροφολόγοι τονίζουν τη σπουδαιότητα της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αυτές περιλαμβάνουν: φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και πηγές πρωτεΐνης.

Κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις. Εάν απαντήσετε θετικά έστω και σε κάποια απ΄αυτές, θα χρειαστεί να απευθυνθείτε στο γιατρό ή το διαιτολόγο σας  καθώς είναι πιθανό να χρειάζεται να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες ώστε να διαμορφώσετε μια πιο υγιεινή και καλή διατροφή.

 • Θεωρείτε ότι θα σας οφελούσε μια επίσκεψη σας σε έναν διαιτολόγο ή σε κάποιον που εξειδικεύεται στη συμβουλευτική σε θέματα διατροφής;
 • Έχετε απορίες σχετικά με το ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε ή με το ποιες βιταμίνες πρέπει να λαμβάνετε;
 • Έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή αυξημένο παράγοντα επικινδυνότητας, όπως υψηλή πίεση αίματος ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης;
 • Είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος;
 • Σας έχει προτρέχει ο γιατρός σας ότι μπορείτε να βελτιώσετε την κατάστασή σας της υγείας σας ακολουθώντας μια καλύτερη διατροφή;
 • Υπάρχουν στην οικογένειά σας περιστατικά διαβήτη ,οστεοπόρωσης, καρκίνου ή καρδιακά προβλήματα;

Η πορεία προς μια καλύτερη υγεία

Το να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες σίγουρα μπορεί στην αρχή να φανεί αρκετά δύσκολο. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν είναι αρχικά να συγκεντρωθούμε σε μικρές αλλαγές . Αυτές οι αλλαγές μπορεί να φανούν ωφέλιμες ακόμα σε περιπτώσεις που πάσχουμε από κάποια ασθένεια η οποία επιδεινώνεται από διάφορα φαγητά ή/και ποτά που καταναλώνουμε. Καταστάσεις όπως: νεφρική νόσος ή δυσανεξία στη λακτόζη, μπορούν να βελτιωθούν χάρη σε μια καλύτερη δίαιτα. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν στην απόκτηση μιας καλύτερης υγείας .Βεβαιωθείτε ότι θα επικοινωνείτε τακτικά με το διαιτολόγο σας έτσι ώστε να παρακολουθεί την πορεία σας.

 • Είναι πολύ σημαντικό να καταγράφετε το τι τρώτε και πίνετε κάθε μέρα καθώς αυτό συμβάλει στο να αξιολογήσετε τη διατροφή σας. Η καταγραφή ενός εβδομαδιαίου διαιτολογίου θα σας φέρει σε θέση  να κρίνετε εάν χρειάζεται να γίνει κάποια προσθαφαίρεση  κάποιων προϊόντων από συγκεκριμένες ομάδες τροφών.
 • Είναι χρήσιμο να εντοπίσετε τα δυνατά και αδύναμα σημεία στην τωρινή σας δίαιτα. Καταναλώνετε προϊόντα ολικής άλεσης και πλούσια σε φυτικές ίνες; Παίρνετε την απαραίτητη πρωτείνη; Καταναλώνετε 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα; Λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο; Εάν η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι θετική, τότε βρίσκεστε στο σωστό δρόμο. Εάν όχι, τότε χρειάζεται να προσθέσετε περισσότερες τέτοιες τροφές στο διαιτολόγιό σας.
 • Τέλος, χρειάζεται να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο διαιτολόγο. Μπορεί να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια δίαιτα κατάλληλη για σας και ιδιαίτερα έναν υπάρχει και πρόβλημα υγείας.

Ο περιορισμός του ανθυγιεινού λίπους μόνο οφέλη μπορεί να έχει . Έτσι, σε περίπτωση που καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, καλό θα ήταν να τις περιορίσετε και να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Τα μη υγιεινά λίπη περιλαμβάνουν τροφές όπως: σκούρο κρέας κοτόπουλου, λιπαρά κομμάτια χοιρινού, μοσχάρι και αρνί, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλά λιπαρά (πλήρες γάλα, βούτυρο, τυριά).

 Διάφοροι τρόποι περιορισμού των ανθυγιεινών λιπών :

 • Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για μια καλή υγεία. Να πίνετε ροφήματα με καθόλου ή με ελάχιστες θερμίδες, όπως είναι το νερό και το τσάι.  Να αποφεύγετε ροφήματα και ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, όπως φρουτοχυμούς, σόδα, ενεργειακά ποτά ,ζαχαρούχο ή αρωματισμένο γάλα και παγωμένο τσάι .
 • Είναι προτιμότερο να ψήνετε ή να βράζετε τις τροφές αντί να τις τηγανίζετε. Το λάδι όσο περισσότερο μαγειρεύεται χάνει τα θρεπτικά του συστατικά και γίνεται επιβαρυντικό. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αφαιρείτε την πέτσα και γενικά το ορατό λίπος προτού μαγειρέψετε κοτόπουλο ή κρέας. Τα ζωικά λιπαρά είναι ιδιαιτερα επιβλαβή για την υγεία. Εντάξτε στο δίαιτα σας ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
 • Φροντίστε να καταναλώνετε πολλές μερίδες φρούτων και λαχανικών τόσο μαζί με τα γεύματά σας όσο και σαν σνακ.
 • Πριν προβείτε στην αγορά ενός προϊόντος , διαβάστε τη διατροφική του αξία που αναγράφεται πάνω στην ετικέτα του. Για οποιαδήποτε απορία απευθυνθείτε στο διατροφολόγο σας .
 • Μειώστε οποιοδήποτε περιττό λίπος όπως το βούτυρο στο ψωμί, την κρέμα γάλακτος στις ψητές πατάτες καθώς και τα dressings (σάλτσες) στις σαλάτες. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιείτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
 • Όταν γευματίζετε έξω, δώστε ιδιαίτερη σημασία στα κρυμμένα λιπαρά καθώς και τις μεγάλες μερίδες

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Η ισορροπημένη δίαιτα και η τακτική άσκηση είναι απαραίτητα για τη διατήρηση αλλά ακόμα και τη βελτίωση της υγεία μας. Αυτές οι συνήθειες μας επιπλέον συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους μας ή στο αδυνάτισμα. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν κάνοντας μικρές αλλαγές στο δίαιτά μας .

Τόσο οι γιατροί όσο και οι διαιτολόγοι μας συμβουλεύουν να κάνουμε την υγιεινή διατροφή μέρος του καθημερινού τρόπου ζωής μας.  Ωστόσο, πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί όσον αφορά τις δίαιτες και τις διατροφικές συμβουλές που κυκλοφορούν διότι μπορεί να μας παραπλανήσουν. Καλό θα ήταν λοιπόν να συμβουλευτούμε το γιατρό ή το διατροφολόγο μας πρώτα.

 • Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένας βομβαρδισμός από διάφορα προγράμματα διαίτης και προϊόντα τα οποία πολλές φορές μας μπερδεύουν με τα όσα υποστηρίζουν. Κάποιοι άνθρωποι πληρώνονται για να τα διαφημίσουν, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες και τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν.
 • Δεν υπάρχουν μυστικές δίαιτες. Βραχυπρόθεσμες δίαιτες οι οποίες υπόσχονται να μας βοηθήσουν στο να χάσουμε τα περιττά κιλά γρήγορα μπορεί να αποβούν καταστροφικές για την υγεία μας.
 • Οι σκευάσματα και οι βιταμίνες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν  τα τρόφιμα. Γι΄αυτό το λόγο πρέπει να καταναλώνουμε μια μεγάλη ποικιλία από τροφές καθώς το σώμα μας επωφελείται περισσότερο τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα. Για τη λήψη βιταμινών θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.