Απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό
Ισορροπημένη είναι η διατροφή που περιέχει μια ποικιλία συνεπώς και από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ας δούμε ωστόσο μερικές απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό:
- Σίδηρος: Υπάρχει σε ποικιλία τροφών όπως: τα άπαχα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, και τα πράσινα λαχανικά. Η απορρόφηση του είναι μεγαλύτερη όταν προέρχεται από ζωικά προϊόντα (αιμίκος σίδηρος).
- Φολικό οξύ: Υπάρχει βρίσκεται στα δημητριακά, στον χυμό των εσπεριδοειδών, στο ψωμί και στα ζυμαρικά. Το φολικό οξύ καταπολεμά τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τις ψυχικές ασθένειες.
- Ασβέστιο: Είναι σημαντικό για την διατήρηση των οστών αλλά και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η πρόσληψη του γίνεται κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί.
- Σελήνιο: Είναι διαθέσιμο στα κρέατα, στα θαλασσινά, στα αυγά και στο ψωμί. Σε έρευνες έχει φανεί να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου, αλλά και του πνεύμονα.
- Βιταμίνη C: Μια από τις πιο γνώστες αντιοξειδωτικές βιταμίνες που υπάρχει στα εσπεριδοειδή, στα μούρα, στο μπρόκολο, στις πράσινες πιπεριές. Προστατεύει από την δημιουργία ελεύθερων ριζών αλλά και από το κρυολόγημα.
- Κάλιο: Υπάρχει στις σταφίδες, τις μπανάνες, τα πράσινα λαχανικά, τα πορτοκάλια αλλά και το γάλα.
- Βιταμίνη D: Συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, συνεπώς και στην καλή υγεία των οστών.
- Βιταμίνη Ε: Περιέχεται στο λάδι, στα φιστίκια, στα αυγά, στα δημητριακά, στα φρούτα και στα πράσινα λαχανικά.