Pexels Pixabay 533346

Οι 8 τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Υπάρχουν κάποιες τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά μας. Για την  καλή λειτουργία της καρδιά μας, η καλύτερη λύση είναι να ακολουθούμε πιστά μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και αποφεύγοντας επεξεργασμένες τροφές , και τυποποιημένα προϊόντα ,τα τηγανιτά, τα  ζωικά λίπη και γενικότερα το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό.

   Επομένως, θα πρέπει να επιλέγουμε με πολύ προσοχή και φειδώ, τα προϊόντα που θα καταναλώνουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο , τα οποία θα πρέπει να   αποτελούνται από φρούτα και λαχανικά, από πρωτεϊνες και καλά λιπαρά αλλά και υδατάνθρακες(σε μικρότερο βέβαια ποσοστό) και τα οποία θα πρέπει να έχουν στόχο πάνω απ’όλα την υγεία μας και φυσικά την υγεία της καρδιάς μας.

Έρευνες και μελέτες έχουν δείξει ότι τα παρακάτω τρόφιμα ευεργετούν την καρδιά μας:

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σπανάκι, το  μαρούλι, λάχανο αλλά και τα  λαχανικά της αυτής της κατηγορίας αποτελούν βάση  της ισορροπημένης διατροφής κι αυτό γιατί περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες Α, C, Ε, μαγνήσιο, κάλλιο, δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού πιο έντονο και έχουν λίγες θερμίδες.

Τα παντζάρια

Το παντζάρι βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών αλλά και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει μάλιστα, διαπιστωθεί ότι μέσα σε έξι μόνο ώρες , άντρες και γυναίκες που κατανάλωναν χυμό παντζαριού μείωσαν κατά πολύ τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης! Στην υγειά σας λοιπόν!

Το ελαιόλαδο

Το δομικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, αυτός ο θησαυρός  θρεπτικών συστατικών , αποτελεί επίσης εξέχουσα θέση στις τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά μας. Έχει αντιοξειδωτικά και μκονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία φροντίζουν για την καλή υγεία της καρδιάς μας. Όμως, η χρήση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες.

Τα όσπρια

Τα όσπρια (φάβα, φακές, φασόλια), περιέχοντας φυτικές ίνες, οι οποίες είναι διαλυτές. Τι σημαίνει αυτό; Δεσμεύουν τα μόρια χοληστερόλης και τα απομακρύνουν από τον οργανισμό, λειτουργώντας σαν σφουγγάρι. 1 φλυτζάνι καθημερινά, είναι ικανό να μειώσει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης και να βοηθήσει τα παχύσαρκα άτομα να μειώσουν το βάρος, τα τριγλυκερίδια τους, καθώς και την περιφέρεια στη μέση τους. Ιδανική θρεπτική επιλογή, για να σπάτε την κρεατοφαγία στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο.

Το ταχίνι

Το ταχίνι, θεωρείται υπερτροφή, δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία ή άλλα πρόσθετα και προέρχεται από 100% αλεσμένο σουσάμι, κάτι το οποίο το κάνει να  διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του σπόρου του σουσαμιού και ενισχύει  την καλή υγεία της καρδιάς με ποικίλους τρόπους: Αρχικά, το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η σεσαμολίνηκαι  η σησαμίνη, που περιορίζουν τον βαθμό οξείδωσης της χοληστερόλης στον οργανισμό μας. Επιπλέον, περιέχει τις φυτοστερόλες που μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης από τον οργανισμό μας. Τέλος, τα λιπαρά του οξέα μειώνουν την αρτηριακή μας πίεση και επομένως βοηθούν στην ποιοτική ρύθμιση της καλής υγεία της καρδιάς μας.

Η βρώμη και το κριθάρι

Σύμφωνα με μελέτες στο περίβλημα το εξωτερικό του κριθαριού και της βρώμης, υπάρχουν οι διαλυτές φυτικές ίνες που ονομάζονται β-γλυκάνες, οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μειώνουν τη χοληστερόλη στον οργανισμό μας.

Η σαρδέλα και άλλα λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια έχουν τα γνωστά Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν σε βέλτιστο βαθμό την καρδιακή μας λειτουργία, μειώνουν τα τριγλυκερίδια , δρουν ενισχύοντας της αντιμετώπισης των φλεγμονών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των θρομβώσεων. Εξαιρετικές πηγές είναι το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός. Ο τελευταίος όμως καλό θα είναι να μην καταναλώνεται τακτικά γιατί περιέχει βαρεά μέταλλα.

Συνοψίζοντας λοιπόν, για την καλή μας υγεία και φυσικά την καλή υγεία του πιο βασικού μας οργάνου, της καρδιάς μας, καλό θα είναι να ενστερνιστούμε μια ποιοτική διατροφή, σε συνδυασμό με την άθληση και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.