
Αρτηριακή πίεση και 6 τροφές για να τη μειώσετε
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας και ρυθμίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή. Όταν όμως δεν αντιμετωπίζεται, είναι πιθανό να προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως: διαταραχές όρασης , πρόβλημα στα νεφρά, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα, καρδιακό επεισόδιο, κλπ.
Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης επιτυγχάνεται με μικρές δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.
Το γνωρίζατε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες όταν τις καταναλώνετε σε τακτική βάση, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στον οργανισμό σας; Φυσικά και υπάρχουν και μάλιστα πιο κάτω σας παραθέτουμε 6 από αυτές:
Σολομός: Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, είναι καλό να καταναλώνονται λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον. Τα λιπαρά ψάρια (όπως είναι και ο σολομός) είναι πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία μας προστατεύει από την κατάθλιψη, βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει ασβέστιο και ρυθμίζει την αρτηριακή μας πίεση. Βάσει μελετών, έχει διαπιστωθεί ότι η υψηλή περιεκτικότητά των λιπαρών ψαριών σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό μας, αλλά και της αρτηριακής πίεσης.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο. Πιο συγκεκριμένα, τέτοια λαχανικά είναι: το μαρούλι, τα χόρτα, τα παντζάρια, τα σέσκουλα, το σπανάκι, το κέικ, κλπ. Το κάλιο που περιέχουν, ενισχύει την επιπρόσθετη αποβολή νατρίου από τον οργανισμό μας, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τη μείωση της αρτηριακής μας πίεσης.
Γαλακτοκομικά: Σύμφωνα με ενδείξεις, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ο πιο πιθανός λόγος είναι η περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο. Να σημειωθεί εδώ ότι η ωφέλεια υπάρχει στην κατανάλωση των γαλακτοκομικών και όχι στη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πέντε ή ακόμη και περισσότερες μερίδες γιαουρτιού εβδομαδιαία , μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης σε ποσοστό 20%.
Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, λόγω των πολυφαινολών και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό για ωφέλιμο για την υγεία μας και βοηθάει κι αυτό στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Δώστε όμως μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση του, καθώς έχει πολλές θερμίδες.
Σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τις φλαβανόλες, οι οποίες είναι ενώσεις με ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις ενάντια στα επίπεδα χοληστερόλης , αλλά και την αρτηριακή πίεση. Τα οφέλη για την υγεία μας είναι πολλαπλά, όμως καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα αύξησης βάρους. Ιδανική ποσότητα είναι τα 30 γραμμάρια σε καθημερινή βάση ( και καλύτερα να επιλέγετε σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο).
Μούρα: Τα μούρα είναι φρούτα πλούσια σε ενώσεις που έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, τα βατόμουρα ενισχύουν τον οργανισμό μας ρυθμίζοντας την αρτηριακή μας πίεση σε χαμηλά επίπεδα.