Στη διατροφή μας είναι απαραίτητα τα φρούτα και τα λαχανικά, αυτό είναι γνωστό. Μάλιστα, ανάλογα την εποχή, βγαίνουν διαφορετικά, τα οποία με την κατανάλωσή τους ευεργετούν τον οργανισμό μας. Καλό είναι λοιπόν να προτιμούμε φρέσκα τοπικά εποχιακά προϊόντα γιατί τα εποχιακά προϊόντα μας προσφέρουν αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός μας την εκάστοτε εποχή (καθώς είναι κάτι που μεταβάλλεται). Για παράδειγμα, την Άνοιξη (που θα αναλύσουμε και στο άρθρο), χρειαζόμαστε φρούτα και λαχανικά με περισσότερο κάλιο σε σχέση με το χειμώνα.
Πιο κάτω λοιπόν, σας παρουσιάζουμε κάποια από τα πιο υγιεινά ανοιξιάτικα λαχανικά και φρούτα:
Παντζάρια
Τα παντζάρια θεωρούνται υπερτροφή και μπορούν να καταναλωθούν είτε οι ρίζες είτε τα φύλλα τους. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική μελέτη, το μαγνήσιο που περιέχουν, βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφά το ασβέστιο από τις τροφές καλύτερα, η κατανάλωσή τους αυξάνει την αντοχή μας κατά 16% και τέλος, ο χυμός τους μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Τα παντζάρια λοιπόν μπορούν να καταναλωθούν ως χυμός ή βρασμένα και τεμαχισμένα στις σαλάτες μας. Απολαύστε τα με το δικό σας αγαπημένο τρόπο και επωφεληθείτε πολλαπλά.
Μάνγκο
Τα μάνγκο είναι πολύ ζουμερά εξωτικά φρούτα, τα οποία έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και επιλέγονται κυρίως από λάτρεις των γλυκών γεύσεων. Επιπρόσθετα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α , η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και της όρασής μας, αλλά και βιταμίνης C.
Σπανάκι
Σπανάκι μπορούμε να αγοράσουμε όλο το χρόνο, όμως την Άνοιξη είναι η εποχή του, γιατί τότε ανθίζει στους κήπους και τα αγροκτήματα και είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, έχει πλούσια χλωροφύλλη και σίδηρο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε, οπότε συστήνεται η κατανάλωση τροφών που την περιέχουν και το σπανάκι είναι ιδανική επιλογή!
Φράουλες
Οι φράουλες είναι ένα πολύ αγαπημένο φρούτο, αλλά το διάστημα της άνοιξης που εμφανίζονται είναι μικρό και δεν προλαβαίνουμε να τις χορτάσουμε. Περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη τυχόν ανωμαλιών στο νευρικό σωλήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και σε βιταμίνη C, η οποία είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτική κα βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο συνδυασμός της βιταμίνης αυτής αλλά και της βιταμίνης Β12 βοηθά τον οργανισμό μας να χρησιμοποιεί, να συνθέτει, να διασπά και να μεταβολίζει νέες πρωτεϊνες.
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια είναι λαχανικά με πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας και έχουν μοναδική γεύση. Περιέχουν βιταμίνες A, τη C, την E και την Κ και φυλλικό οξύ. Ιδανικά, σοτάρετε τα, ψήστε τα ή μαγειρέψτε τα στον ατμό.
Ραβέντι
Οι αγρότες αντιλαμβάνονται τα πρώτα σημάδια της άνοιξης από το ραβέντι ή αλλιώς ρεβέντι. Είναι ένα φυτό με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και μπορεί να μαγειρευτεί με φυσικό γλυκαντικό και να μας δώσει ένα πολύ νόστιμο γλυκό του κουταλιού.