Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να έχει ημικρανίες, ταχυπαλμίες, δύσπνοια ή και κόπωση; Δεν σας ανησυχούν τα σημάδια αυτά; Είναι πολύ πιθανό τα σημάδια αυτά να οφείλονται σε ανεπάρκεια σιδήρου του οργανισμού μας, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές διαταραχές παγκοσμίως.
Σύμφωνα μάλιστα με τη διαιτολόγο Brigitte Zeitlin, «Ο σίδηρος μεταφέρει οξυγόνο μέσω του αίματος στους μύες αλλά και τον εγκέφαλο μας , γι’ αυτό είναι αναγκαίος και όσον αφορά τη σωματική και όσον αφορά την ψυχική μας υγεία και απόδοση».
Επιπρόσθετα, το σημαντικό αυτό μέταλλο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία αλλά και υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την πέψη και την απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών, αλλά και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μας. Επομένως, αντιλαμβάνεστε πόσα δυσάρεστα συμπτώματα προκαλεί μια πιθανή έλλειψη σιδήρου.
Δείτε λοιπόν παρακάτω ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο πέρα από το γνωστό μας σπανάκι:
Μισό φλιτζάνι με αποξηραμένα βερίκοκα μας χαρίζει περίπου 2 χιλιογραμμάρια σιδήρου και μας προσφέρει μόλις 160 θερμίδες! Αποτελεί ιδανική και εύκολη λύση, κατάλληλη για χορτοφάγους, καθώς τα βερίκοκα περιέχουν και σε υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο.
Όταν πρόκειται για πρόσληψη σιδήρου, οι περισσότεροι άνθρωποι ανατρέχουν στο κόκκινο κρέας και πολύ σωστά πράττουν. Πιο συγκεκριμένα, μία μοσχαρίσια μπριζόλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, βιταμίνη Β-12και ψευδάργυρο και περιέχει σχεδόν τρία χιλιογραμμάρια σιδήρου!
Οι θρεπτικοί μικροσκοπικοί σπόροι chia, αν και κυρίως είναι γνωστοί για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, περιέχουν επιπρόσθετα και μεγάλη ποσότητα σιδήρου. Ακόμη, αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, φυτικών ινών και πρωτεϊνών.
Οι μαγειρεμένες φακές πέρα από καλή πηγή πρωτεϊνης, έχουν πάνω από τρία χιλιογραμμάρια σιδήρου ανά μισό φλιτζάνι. Ακόμη, το μεγάλο ποσοστό των φυτικών ινών που περιέχουν, βελτιώνουν και προασπίζουν την καλή υγεία του εντέρου μας, γεγονός που βοηθάει στη βελτίωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε , άρα και κατ’ επέκταση των μετάλλων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο σίδηρος.
Τέλος, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνουμε τα οστρακοειδή, καθώς είναι καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών και έχουν ελάχιστες θερμίδες. Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν ψευδάργυρο, ο οποίος με τη σειρά του ευεργετεί την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.