Pexels Miguel á Padriñán 579474

Καρκίνος και διατροφή: 13 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που παρατηρείται αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια. Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι  το 60% όλων των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου, οφείλονται σε πρόχειρη  και ανθυγιεινή διατροφή.

Η πρόχειρη διατροφή, δεν επηρεάζει μόνο το βάρος μας, αλλά συνδέεται άμεσα  και με την πιθανότητα εμφάνισης, αλλά και ανάπτυξης καρκίνου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ανθρώπινες διατροφικές συνήθειες έχουν άμεση σχέση  με το 30% των καρκίνων που εμφανίζονται  στις αναπτυγμένες χώρες και το 20% των καρκίνων που εμφανίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Με βάση λοιπόν με τα δεδομένα αυτά, η διατροφή είναι η δεύτερη κατά σειρά αιτία καρκίνου, μετά το κάπνισμα. Υπάρχουν διάφορες τροφές ή ροφήματα, όπου η κατανάλωσή τους, εντείνει κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, οπότε καλό είναι να τις αποφεύγετε από τη διατροφή σας, ή αν δεν  μπορείτε, τουλάχιστον να τις μειώσετε δραστικά. Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε παρακάτω:

Γαλακτοκομικά: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από  γαλακτοκομικά προϊόντα,  αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.  Αυτό οφείλεται στο ασβέστιο, τις ορμόνες και τα λιπαρά των γαλακτοκομικών, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι τα γαλακτοκομικά αλλάζουν (μειώνουν) τα επίπεδα τεστοστερόνης και βιταμίνης D και αυτό δρα αρνητικά για την καλή υγεία του προστάτη.

Επεξεργασμένες τροφές: Οι τροφές που έχουν δεχτεί  επεξεργασία και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε συντηρητικά, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων αλλά και διαβήτη. Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν  ότι η αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών κατά 10%,  έχει άμεση σχέση  με την αύξηση του κινδύνου γενικού καρκίνου σε ποσοστό 12%  και  αύξηση του καρκίνου του μαστού σε ποσοστό 11%.Επομένως, προσπαθήστε να μην καταναλώνετε  αναψυκτικά,  γλυκά σνακ, τυποποιημένα αλμυρά σνακ και  έτοιμα προϊόντα ζύμης. Προτιμήστε τα φυσικά και τα λιγότερο επεξεργασμένα.

Αναψυκτικά: Ένα και μόνο  αναψυκτικό ημερησίως, είναι ικανό να αυξήσει την εμφάνιση  πολλών μορφών καρκίνου, όπως αυτός της χοληδόχου κύστης, των ωοθηκών, του ήπατος και του προστάτη, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές.

Ζάχαρη: Μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης από τις γυναίκες, αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου το μαστού. Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα,  αυξάνει κατευθείαν  τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό ( κι αυτά με τη σειρά τους συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο του μαστού). Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται πανεύκολα όταν καταναλώνουμε ζάχαρη, καθώς τους προσφέρουμε άμεση ενέργεια και βοηθάμε άθελά μας το έργο τους. Επομένως, κόβοντας τη ζάχαρη, αυτόματα μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Αλκοόλ: Το 5% των νέο-εμφανιζόμενων καρκίνων, αλλά  και το 6% των θανάτων από καρκίνο, συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ, σε παγκόσμιο επίπεδο .Η κατανάλωση ενός  αλκοολούχου ποτού καθημερινά είναι αρκετό για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου κατά 30%, του στοματοφάρυγγα κατά 17% και του μαστού κατά 5%.

Κορεσμένα λιπαρά: Όταν αυξάνονται τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αυτόματα πολλαπλασιάζονται τα βλαστοκύτταρα στο έντερο μας, κάτι το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία καρκινικών όγκων με 100 φορές περισσότερη ταχύτητα από το κανονικό, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη.

Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων: Τα  ποπ κορν είναι υγιεινή επιλογή κατά βάση, όμως αυτό που θέλει να τονιστεί εδώ είναι η συσκευασία τους, η οποία για να μην κολλάνε οι σπόροι καλαμποκιού επάνω, περιέχει χημικά στοιχεία. Όταν λοιπόν θερμαίνεται η συσκευασία, διασπάται η επικάλυψη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση  υπερφθοροοκτανοϊκού  οξέος, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση κινδύνου του προστάτη και του ήπατος.

Μπέικον: Το μπέικον αποτελεί  επεξεργασμένο παράγωγο κόκκινου κρέατος ( όπως και τα λουκάνικα αλλά και τα  αλλαντικά γενικότερα) και  αυξάνει δραστικά  τον κίνδυνο καρκίνου. Συγκεκριμένα, μια κατανάλωση  για παράδειγμα 50 γραμμαρίων  ημερησίως, αυξάνει τον κίνδυνο  εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ποσοστό  18%.

Καυτά ροφήματα: Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των ροφημάτων που καταναλώνουμε, οδηγεί σε εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αν δε, καπνίζετε και καταναλώνετε και αλκοόλ, ο κίνδυνος γίνεται εντονότερος.

Πολύ ψημένο κρέας: Το  Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το κρέας που ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, (είτε σε τηγάνι είτε σε ανοιχτή φωτιά ), σχηματίζει στην επιφάνειά του πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και ετεροκυκλικές αμίνες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι  προκαλούνται  μεταβολές  στο DNA του με αποτέλεσμα την αύξηση  του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Η συχνή κατανάλωση ψημένου κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες, διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος σε ποσοστό 60% .

Άσπρο αλεύρι: Σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο από το  Πανεπιστημίου του Τέξας, μια διατροφή που έχει μεγάλη κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα κατά 49%.

Τηγανητές πατάτες: Όταν οι τροφές με άμυλο μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργείται μια καρκινική χημική ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο. Αυτή λοιπόν επηρεάζει το αναπαραγωγικό και το νευρικό μας σύστημα και αυξάνει κατά πολύ την εμφάνισης καρκίνου στον οργανισμό μας. Ακόμη χειρότερα, όσες αμυλούχες τροφές έχουν καεί, περιέχουν ακόμη περισσότερες τοξικές ουσίες. Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό; Η  Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων, συμβουλεύει  να μην τηγανίζετε ούτε να ψήνετε πολύ τα αμυλούχα τρόφιμα. (ψωμί, πατάτες, τοστ κλπ.).

Κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας ανέκαθεν ήταν μια τροφή, που η κατανάλωσή του έπρεπε να είναι περιορισμένη για να μην επηρεάζει την καλή υγεία μας. Δεν έχει σημασία ο τρόπος μαγειρέματός του, αυτό που έχει σημασία είναι να μην καταναλώνετε συχνά γιατί είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.