Το στομάχι μας είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του οργανισμού μας. Ακόμη κι αν δεν έχουμε κάποια κληρονομικότητα που να το κάνει πιο ευαίσθητο, κάποιες συνήθειες ( όπως το άγχος και η πίεση λόγω της δουλειάς, η κούραση, οι κακές διατροφικές συνήθειες όπως πχ το πρόχειρο και βαρύ φαγητό αλλά και το αλκοόλ, αλλά και τα ξενύχτια, μπορούν να του προκαλέσουν δυσπεψία, πόνους, φουσκώματα και καούρες, δείγματα δηλαδή που μας προειδοποιούν ότι το επιβαρύνουμε υπερβολικά. Τι πρέπει επομένως να αποφεύγουμε για να συμβάλλουμε στην καλή του λειτουργία; Δείτε παρακάτω:
Το φαγητό αργά το βράδυ
Για τη εύρυθμη λειτουργία του στομάχου μας, καλό είναι να κάνουμε πολλά μικρά γεύματα και όχι λίγα και πιο βαριά. Το βραδινό μας θα πρέπει να καταναλώνεται 3 ώρες πριν τον ύπνο, να είναι ελαφρύ και αν υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καλό είναι ο οισοφάγος σας να βρίσκεται ψηλότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Το κάπνισμα
Το κάπνισμα, μαζί με το αλκοόλ και τον καφέ αποτελούν τους τρεις βασικότερους παράγοντες που ερεθίζουν σε μεγάλο βαθμό το στομάχι μας. Αν μάλιστα κουραζόμαστε και περισσότερο, ξενυχτάμε και τρώμε βαριά φαγητά, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται, καθώς το στομάχι μας υπερεκκρίνει γαστρικό υγρό με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες συσπάσεις και περισσότερα δυσάρεστα συμπτώματα. Επιπρόσθετα, όσοι καπνίζουν, έχουν παραπάνω πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στομαχιού, λόγω των επικίνδυνων χημικών και τοξικών στοιχείων που περιέχουν τα τσιγάρα και τα οποία καταλήγουν στο στομάχι μας. Επομένως κόψτε το τσιγάρο και βελτιώστε την υγεία σας, η αν δεν μπορείτε απλά περιορίστε το!
Το στρες
Οι στρεσογόνες καταστάσεις, η ψυχολογική πίεση και το άγχος (ιδίως όταν έχουμε ευαίσθητο στομάχι λόγω κληρονομικότητας ), μπορούν να προκαλέσουν σειρά ενοχλήσεων και να σωματοποιηθεί ο πόνος από τις αγχώδεις αυτές καταστάσεις. Η λύση φυσικά είναι να διαχειριστούμε το άγχος μας, κάτι που δεν είναι τόσο απλό φυσικά, όμως με θέληση, πειθαρχία αλλά και ενασχολήσεις που μας αποφορτίσουν, όλα είναι δυνατά!
Το βαρύ φαγητό
Με τον όρο βαριά φαγητά εννοούμε τα καυτερά ή τα πικάντικα ή τα τσιγαριστά ή αυτά που έχουν πολλά μπαχαρικά, ή τα τηγανητά ή τα λιπαρά φαγητά κτλ, ή ακόμη και τροφές που γνωρίζουμε ότι έχουμε δυσανεξία. Όλα αυτά, καλό είναι να αποφεύγονται από τη διατροφή μας, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα δυσπεψίας, της οποίας τα αποτελέσματα είναι οι καούρες, το ρέψιμο αλλά και ο έντονος πόνος.
Τα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα (κατά βάση τα αντιφλεγμονώδη) που μάλιστα λαμβάνονται για πολλά χρόνια, χωρίς την απαραίτητη ταυτόχρονη γαστροπροστασία, μπορούν να προκαλέσουν στο στομάχι μας πληθώρα ενοχλήσεων όπως τάσεις για εμετούς, έντονους πόνους αλλά και έλκος. Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο, επικοινωνήστε άμεσα με τον προσωπικό σας γιατρό για να σας χορηγήσεις την απαραίτητη θεραπεία!
Τα παστά και τα καπνιστά
Αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε καπνιστά, παστά, τουρσιά, πίκλες και πολύ αλάτι, τότε να ξέρετε ότι άθελά σας ερεθίζετε το στομάχι σας και του αυξάνετε τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου. Το θέλετε αυτό; Όχι φυσικά! Επομένως προτιμήστε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεϊνες, φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές , τα πολλά λιπαρά και τα κρεατικά.
Όταν αμελούμε να πάμε στον γιατρό
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν νιώθουμε ενοχλήσεις, καλό είναι να μην αγχωθούμε αλλά να λάβουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αν όμως οι ενοχλήσεις παραμένουν, τότε καλό να επισκεφτούμε ένα γαστρεντερολόγο για να κάνουμε εξετάσεις και να λύσουμε όλο το μυστήριο γύρω από τους πόνους. Άλλωστε, τέτοιες χρόνιες ασθένειες του στομάχου μας, με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, τις διαγνωστικές μεθόδους αλλά και τις νέες εφευρέσεις φαρμάκων, μπορούν να αντιμετωπιστούν, ίσως και να θεραπευτούν!
Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα όξινα τρόφιμα ( αναψυκτικά, ποτά ή πορτοκαλάδες), σας δημιουργούν πόνο στο λαιμό, βήχα, δυσπεψία και καούρες. Αν μάλιστα πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου το οξύ ανεβαίνει προς τα πάνω και ερεθίζει τον οισοφάγο σας, τα συμπτώματα είναι ακόμη πιο έντονα.