Γιατί το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία
Καταρχάς να πούμε ότι το φυλλικό οξύ είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, η οποία είναι απαραίτητη για την αρμονική και ισορροπημένη αύξηση, αλλά και για το μεταβολισμό των κυττάρων.
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο συστατικό για όλες τις γυναίκες, ιδίως γι’ αυτές που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Με τη λήψη του φυλλικού οξέος ως συμπλήρωμα διατροφής στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, μειώνεται ο κίνδυνος ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, είναι ικανές να οδηγήσουν σε δυσμορφίες του εγκεφάλου(π.χ. ανεγκεφαλία), του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης (π.χ. δισχιδής ράχη).
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι το φυλλικό οξύ, είναι ικανό να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσουν τα παιδιά συγγενείς καρδιοπάθειες, οι οποίες είναι οι πιο γνωστές και συχνές εκ γενετής ανωμαλίες που είναι πιθανό να εμφανίσουν.
Το φυλλικό οξύ εμπεριέχεται και σε φυσικά, αλλά και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα. Στα εμπλουτισμένα τρόφιμα αλλά και σε συμπληρώματα απορροφάται περίπου δύο φορές καλύτερα, σε σχέση με το φυλλικό οξύ που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα. Η ενδεδειγμένη μάλιστα ημερήσια δόση φυλλικού οξέος για ενήλικες ανέρχεται στα 400 mg. Η προτεινόμενη Διαιτητική Παροχή φυλλικού οξέος καθημερινά , κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι 600 mg.
Το φυλλικό οξύ υπάρχει σε αφθονία στα τρόφιμα. Όμως, όταν υπόκειται επεξεργασία (π.χ όταν μαγειρεύεται), περισσότερες από τις μισές ενώσεις του καταστρέφονται, οπότε το γεγονός αυτό το καθιστά μη απορροφήσιμο από τον οργανισμό μας. Τέλος, τροφές που είναι πολύ καλές πηγές φολικού οξέος και πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τυχόν ελλείψεις, είναι ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού, τα πορτοκάλια, ο αρακάς, τα φασόλια, οι φακές, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα λαχανικά με πράσινα φύλλα (κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο) και οι μπανάνες.