Trofes Pou Den Prepei Na Xanazestainete Sto Fourno Mikrokymaton

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων

Πριν από 30 χρόνια περίπου, έκαναν την εμφάνισή τους οι  φούρνοι μικροκυμάτων και από τότε  οι περισσότεροι άνθρωποι τους χρησιμοποιούν για να μαγειρέψουν, να ζεστάνουν αλλά ακόμη και να ξεπαγώσουν φαγητά.

Καταρχάς, να πούμε ότι στο φούρνο μικροκυμάτων, το φαγητό δεν μαγειρεύεται ομοιόμορφα, κάτι που σημαίνει  ότι τα βακτήρια που ήδη υπάρχουν στο ξαναζεσταμένο φαγητό θα επιβιώσουν (καθώς ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες).

 

Επιπλέον, όταν ζεσταίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων τροφές που βρίσκονται μέσα σε πλαστικό σκεύος, είναι πολύ πιθανό  να δημιουργήσετε καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, πολλές τροφές στα μικροκύματα περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως βενζόλιο, ξυλόλιο, τολουόλιο ΒΡΑ και πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ). Τα πλαστικά σκεύη που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των εν λόγω γευμάτων, έχει αποδειχθεί  ότι απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες, σε συνδυασμό  με άλλες βλαβερές τοξίνες στο φαγητό που εσείς πρόκειται να καταναλώσετε. Το χειρότερο; Όλες αυτές, μετέπειτα, απορροφώνται από το σώμα σας.

Υπάρχουν τροφές που είναι περισσότερο «ευαίσθητες» στο φούρνο μικροκυμάτων, οπότε καλό είναι να μην τις μαγειρέψετε ή να τις ζεστάνετε σε αυτόν. Δείτε ποιες είναι παρακάτω:

Καυτερές πιπεριές: Η ένωση που ευθύνεται για το πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές, η γνωστή μας  καψαϊκίνη, όταν εκτίθεται στις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου μικροκυμάτων, το αποτέλεσμα είναι να  εξατμίζεται. Τα αέρια που απελευθερώνονται από αυτή την εξάτμισης, είναι πολύ πιθανό να κάψουν το λαιμό ή και τα μάτια σας.

Κοτόπουλο: Nα μη ξεχάσετε ποτέ, ότι τα μικροκύματα δεν έχουν αρκετή θερμότητα ώστε να εξοντώσει τα βακτήρια που υπάρχουν στο φαγητό. Το κοτόπουλο ας πούμε, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες πρέπει απαραίτητα να ζεσταίνονται στην ίδια θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της αναθέρμανσης τους, οι πρωτεϊνες αυτές,  κάποιες  διασπώνται πιο γρήγορα και άλλες πιο αργά. Το αποτέλεσμα από αυτή τη διαδικασία είναι η δημιουργία  μιας χημικής αντίδρασης που μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει ανεπιθύμητες στομαχικές διαταραχές.

Βρασμένα αυγά: Όταν ένα βρασμένο αυγό (είτε με το κέλυφος είτε  χωρίς αυτό) θερμαίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων, η υγρασία του παράγει ατμό, άρα μετατρέπεται σε μια  χύτρα που μπορεί εύκολα να εκραγεί. Το χειρότερο όμως είναι ότι το αυγό αυτό είναι πιθανότερο να σκάσει στο πιάτο, στο χέρι ή το στόμα σας και όχι μέσα στο φούρνο!

Μητρικό γάλα: Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε πολύτιμη βιταμίνη Β12. Όταν λοιπόν ξαναζεσταθεί στο φούρνο μικροκυμάτων,  το 30-40% της βιταμίνης αυτής, καταστρέφεται. Επιπλέον, οι ισχυροί χημικοί παράγοντες που καταπολεμούν τα βακτήρια και περιέχονται στο μητρικό γάλα, καταστρέφονται επίσης από τα μικροκύματα. Τέλος, με τη χρήση των μικροκυμάτων, αυξάνεται η παρουσία βλαβερών βακτηρίων στο γάλα αυτό.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Αν θέλετε να τα ξαναζεστάνετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καλό είναι να μη χρησιμοποιήσετε φούρνο μικροκυμάτων αλλά τηγάνι ή  κατσαρόλα. Αυτά τα λαχανικά, έχουν  υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών στοιχείων, τα οποία όταν ξαναθερμαίνονται γίνονται τοξικά για τον οργανισμό μας. Ο φούρνος μικροκυμάτων στην πραγματικότητα, μετατρέπει τα νιτρικά αυτά στοιχεία σε  σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι κατεξοχήν καρκινογόνες ουσίες. Παρόμοια δράση έχει ο φούρνος μικροκυμάτων για τα γογγύλια και τα παντζάρια.

Πατάτες: Όταν ξαναζεσταίνετε τις μαγειρεμένες πατάτες, ευνοείται η δημιουργία του βουτυλικού κλωστηριδίου, το οποίο είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή δηλητηρίαση ( την επονομαζόμενη αλλαντίαση).

Ρύζι: Το ρύζι είναι πιθανό να περιέχει σπόρους από δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία δεν μπορεί να σκοτώσει η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων. Το αποτέλεσμα; Η πρόκληση τροφικής δηλητηρίασης.

Φρούτα: Κάποια φρούτα φαίνεται να αντέχουν στη θερμότητα, άλλα όμως είναι πιο ευαίσθητα. Για παράδειγμα, Τα σταφύλια είναι πολύ ευαίσθητα, επομένως, σε τυχόν επαφή με θερμότητα  θα «σκάσουν» και οι σταφίδες αντίστοιχα, θα αρχίσουν να «καπνίζουν».

Επεξεργασμένο κρέας: Τα επεξεργασμένα κρέατα, περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες και  πολλά συντηρητικά.  Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων  μπορεί να προκαλέσει χημικές μεταβολές όπως είναι για παράδειγμα  η οξείδωση της  κακής  χοληστερόλης, η οποία αποτελεί πολύ βασικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης και  ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.