Ποιες τροφές να συνδυάσετε για να πετύχετε κορεσμό, θρεπτικά συστατικά και αδυνάτισμα.
Κάποιες τροφές μπορούν να συνδυαστούν για να πετύχετε κορεσμό, να έχετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αδυνάτισμα. Την αποτοξίνωση ο οργανισμός μας, έχει την ικανότητα να την πραγματοποιήσει από μόνος του. Εμείς από την άλλη για να ενισχύσουμε την προσπάθειά του, μπορούμε να συνδυάσουμε σωστά κάποιες τροφές, αυξάνοντας την τιμή του μεταβολισμού μας. Ποιες όμως τροφές πρέπει να συνδυάσουμε ώστε να επιτύχουμε να προσλάβουμε και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και να αισθανόμαστε χορτάτοι αλλά και να μην μας παχύνουν; Αυτά θα αναλύσουμε πιο κάτω!
Οι σωστοί συνδυασμοί των μακροσυστατικών είναι το κλειδί!
Οι σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί αποτελούν βάση όχι μόνο για το αδυνάτισμα αλλά και για να θέσετε τα θεμέλια ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής. Ένα ιδανικό πλήρες γεύμα για παράδειγμα, πρέπει να περιλαμβάνει το συνδυασμό και των τριών μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος). Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός αυτός, θα πρέπει να τηρείται σε όλα τα γεύματα μας, όμως επειδή δεν είναι τόσο εφικτό στην πράξη, καλό είναι να τηρείτε έστω στα κυρίως γεύματά μας. Άρα, πέρα από την ποιότητα των τροφών, πρέπει να επιμελούμαστε και τη μερίδα μας ώστε να είναι σωστή και η οποία θα πρέπει να περιέχει τα σωστά χαρακτηριστικά και θα πρέπει να βρίσκεται στο σωστό πιάτο! Ακούγεται περίπλοκο; Όχι μην αγχώνεστε, δεν είναι! Απλά να έχετε κατά νου, ότι είναι καλό τα γεύματά μας να αποτελούνται από 20% πρωτεΐνες, 50% υδατάνθρακες και 30% λίπος κι όλα τα υπόλοιπα είναι πανεύκολα! Μια καλή πρακτική για να σας βοηθήσει περισσότερο, είναι τα βασικά σας γεύματα να τα χωρίζετε σε δυο μέρη: το μισό να αποτελείται από σαλάτα και το άλλο μισό να αποτελείται από πρωτεΐνες και το συνοδευτικό τους.
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, οι σωστότεροι συνδυασμοί των μικροσυστατικών είναι:
▶ Γαλακτοκομικά με αμύγδαλα
Η βιταμίνη D που ενυπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα, απορροφάται σε μεγαλύτερο βαθμό όταν συνδυάζεται με αμύγδαλα, που περιέχουν τα καλά λιπαρά.
▶ Σπανάκι με λεμόνι
Η βιταμίνη C του λεμονιού, ενισχύει δραστικά την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχεται στο σπανάκι από τον οργανισμό μας. .
▶ Ντοματοσαλάτα με ελαιόλαδο
Στην ντομάτα υπάρχει το λυκοπένιο, το οποίο αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και η δράση του ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό, όταν συνοδεύεται με το ελαιόλαδο στο οποίο ενυπάρχουν τα καλά λιπαρά.
Η ινουλίνη (φυτική είναι) στη μπανάνα, βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
▶ Χυμός πορτοκαλιού και τοστ με τυρί
Η βιταμίνη C του πορτοκαλιού, βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου που υπάρχει στο τυρί του τοστ μας.
▶ Κόκκινο κρέας με καρότα
Το καρότο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία έχει πολύ θετικ΄η επίδραση σε συνδυασμό με το κόκκινο κρέας, καθώς μειώνει τον κίνδυνο της σιδηροπενικής αναιμίας. Κι από την άλλη, ο ψευδάργυρος του κρέατος βοηθά το μεταβολισμό της βιταμίνης του καρότου.
▶ Γλυκοπατάτες, γαλακτοκομικά και σπανάκι μαζί με ελαιόλαδο ή αβοκάντο
Τα καλά λιπαρά του ελαιολάδου και του αβοκάντο, βελτιώνουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών .
▶ Ψητό στα κάρβουνα και σαλάτα με ξίδι
Τα ψητά κρέατα εμπεριέχουν καρκινογόνες ουσίες και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο ξίδι περιορίζουν τη δράση τους.
▶ Σολομός με μπρόκολο
Το ασβέστιο του μπρόκολου, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D του σολομού, ενισχύουν καλύτερη υγεία των οστών μας.
▶ Όσπρια με καρότα ή πιπεριές
Η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου που υπάρχει στα όσπρια, απορροφάται πιο εύκολα όταν συνδυάζεται με βιταμίνες Α και C.
▶ Συκώτι με λεμόνι
Το συκώτι περιέχει βιταμίνη Ε. Όταν ‘’συνεργάζεται’’ με τη θαυματουργή βιταμίνη C, βελτιώνει και προστατεύει την όρασή μας.