Τα όσπρια, αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης και αποτελούν άριστη λύση πρόσληψης πρωτεϊνης, σε άτομα που αποφεύγουν ή δεν θέλουν να τρέφονται με πολλά προϊόντα ζωϊκής προέλευσης. Είναι απαραίτητο δομικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και τα οφέλη τους είναι πολλαπλά στην καλή υγεία του οργανισμού μας. Ένα από αυτά, είναι και η μείωση των τιμών του σακχάρου στο αίμα μας, προφυλάσσοντάς μας και από διάφορες ασθένειες.
Πως όμως ρίχνουν τα επίπεδα του σακχάρου; Σύμφωνα με έρευνα, η αντικατάσταση μισής μερίδας αμυλούχων προϊόντων όπως πχ το ρύζι ή τα ζυμαρικά, με αντίστοιχη ποσότητα οσπρίων, μειώνεται σημαντικά η ανταπόκριση του οργανισμού μας στους υδατάνθρακες.
Κι αυτό, πραγματώθηκε με αντικατάσταση μερίδας ρυζιού με φακή, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή του σακχάρου στο αίμα κατά 20%, ενώ η αντικατάσταση σε πατάτα, ανήλθε στο 35%. Οι συμμετέχοντες, ήταν 24 υγιείς ενήλικες όπου μετά την κατανάλωση των αμυλούχων τροφών και των οσπρίων, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί το ποσό του γλυκογόνου που είχαν στο αίμα τους, έπειτα από δυο ώρες που κατανάλωσαν το γεύμα τους.
Σαν αποτέλεσμα λοιπόν, αποδείχθηκε ότι τα όσπρια επιβραδύνουν όχι μόνο την έκκριση των σακχάρων από τα αμυλούχα προϊόντα, αλλά και τη συνολική διαδικασίας της πέψης, κάτι που οδηγεί σε μείωση των επιπέδων στο αίμα μας συνολικά. Κατά την πέψη, η γλυκόζη περιλαμβάνει το σάκχαρο του αίματος και σχετίζεται άμεσα με την περιεκτικότητα του αμύλου στις τροφές που προσλαμβάνονται.
Συνεπώς, βοηθήστε τον οργανισμό σας, διοχετεύοντάς τον με όσπρια τα οποία θα ρίξουν τα επίπεδα ανοχής του σε υδατάνθρακες και κατ’επέκταση θα βοηθήσουν στη ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα μας, κάτι που μακροπρόθεσμα θα γίνει σύμμαχός σας στην καλή σας υγεία.