
Το ασβέστιο είναι ένα από τα πιο βασικά δομικά συστατικά του οργανισμού μας και καθημερινά χρειαζόμαστε συγκεκριμένη ποσότητα πρόσληψης για να χτίζουμε μυϊκή μάζα, να διατηρούμε υγιή οστά αλλά και να ρυθμίζουμε την ομαλή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου μας και των υπόλοιπων οργάνων του σώματός μας.
Γνωρίζετε όμως ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο και ποιες παρεμποδίζουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό μας;
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο
Το καλό με το ασβέστιο είναι ότι εμπεριέχεται σε πληθώρα τροφίμων και ροφημάτων, επομένως αν προσέχουμε λίγο τη διατροφή μας δεν είναι δύσκολο να διατηρούμε τα επίπεδά του σε ικανοποιητικό βαθμό στον οργανισμό μας. Δείτε παρακάτω βασικές πηγές σιδήρου:
- Σύκα
- Εμπλουτισμένα ροφήματα (όπως ορισμένοι χυμοί φρούτων, τα γάλατα σόγιας κτλ που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο)
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Γάλα
- Σπανάκι
- Τυρί
- Γιαούρτι
- Τα περισσότερα ενισχυμένα δημητριακά πρωινού
- Ξηροί καρποί και σπόροι (στους οποίους συγκαταλέγονται τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια αλλά και το σουσάμι).
- Μικρά ψάρια που τρώγονται ολόκληρα όπως είναι ο γαύρος, η σαρδέλα αλλά και η μαρίδα
- Φασόλια
- Μπρόκολο
Πως θα ενισχύσετε την απορρόφησή του;
- Αποβουτυρωμένο γάλα: Δε χρειάζεται να επιλέξετε να πιείτε πλήρες γάλα για να πάρετε τη μέγιστη τιμή του ασβεστίου, καθώς θα πρέπει να ξέρετε ότι το αποβουτυρωμένο γάλα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από το πλήρες και επιπρόσθετα, το μέρος που δεν έχει ασβέστιο, δηλαδή το λίπος, έχει αφαιρεθεί. Άρα, από όλες τις απόψεις καλύτερη επιλογή αποτελεί το αποβουτυρωμένο.
- Φρούτα και λαχανικά: Το γνωρίζατε ότι όταν καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά, ο οργανισμός σας κατά την αφομοίωση και τη μεταβολική τους διαδικασία, προκαλεί την παραγωγή δισανθρακικού άλατος , γεγονός που ελαττώνει κατά πολύ την απώλεια ασβεστίου; Επομένως, αποδεδειγμένα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, οπότε καλό είναι να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής σας.
- Βιταμίνη D: Για να καταλάβετε τη σημαντικότητα σχέση μεταξύ ασβεστίου και βιταμίνης D, με το που προσλάβουμε από την τροφή ασβέστιο, μια ορμόνη του οργανισμού μας στέλνει αμέσως μήνυμα στα νεφρά να ενεργοποιηθεί η βιταμίνη αυτή, η οποία στη συνέχεια συμβάλλει στη διάχυσή του σε όλα τα οστά του οργανισμού μας. Έχετε ακόμη αμφιβολίες για την αλληλένδετή τους σχέση;
Ποιες όμως είναι τελικά οι τροφές που παρεμποδίζουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό μας;
- Οι πηγές νατρίου και πρωτεϊνών: Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο ή πρωτεΐνη, εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα μας και συμβάλλουν στην αποβολή του από τον οργανισμό μας μέσω των ούρων. Γι’ αυτό και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, προσθέτουν περισσότερο κάλιο στη διατροφή τους για να αντισταθμίσουν την απώλεια αυτή του ασβεστίου.
- Αλκοόλ: Η απορρόφηση του ασβεστίου συνδέεται άμεσα όπως προαναφέρθηκε με τη βιταμίνη D. Για να το πετύχετε όμως, το συκώτι σας θα πρέπει να τη μετατρέψει σε ενεργή μορφή, κάτι που φυσικά αναστέλλει η κατανάλωση αλκοόλ. Δεν είναι ακόμη γνωστή η ποσότητα αλκοόλ που επηρεάζει τη διαδικασία αυτή, οπότε καλό είναι να καταναλώνετε αλκοόλ στα πλαίσια του μέτρου.
- Καφεΐνη: Για μερικούς, το γάλα που ανακατεύεται στον πρωινό καφέ τους μπορεί να είναι το μόνο ασβέστιο που παίρνουν σε μία μέρα. Αλλά το γάλα στον καφέ μπορεί να σου κοστίσει 2 ή 3 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου.
- Οξαλικό οξύ: Κάποια φρούτα ή λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, παράλληλα έχουν αντίστοιχη περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του οργανισμού μας να απορροφά το ασβέστιο. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σπανάκι. Επομένως, δώστε μεγάλη σημασία στην κατανάλωση τροφίμων με περιεκτικότητα σε απορροφήσιμο σίδηρο ( για παράδειγμα το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι καλύτερες πηγές απορροφήσιμου σιδήρου απ’ότι το σπανάκι).
- Ίνες: Οι πρωτεϊνες και το νάτριο είναι σαφέστατα απαραίτητα συστατικά του οργανισμού μας. Το ίδιο ισχύει και για τις ίνες. Όμως με τις ίνες ισχύει το εξής: επιταχύνουν την πέψη τόσο που προκαλούν δέσμευση του ασβεστίου από το πεπτικό μας σύστημα. Άρα μια δίαιτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αναλογικά «απαιτεί» και μεγαλύτερη κατανάλωση ασβεστίου από τη διατροφή μας για να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία στον οργανισμό μας.