Τα τελευταία χρόνια τα οργανικά τρόφιμα έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη και αρχίζουν και μπαίνουν δυναμικά στην καθημερινότητά μας. Οι ετικέτες των τροφίμων είναι αρκετά παραπλανητικές και θα προσπαθήσουμε σε αυτό το άρθρο να διευκρινίσουμε όσο μπορούμε περισσότερα για τα οργανικά προϊόντα , τα οφέλη στην υγεία μας , την ποιότητά τους όσον αφορά την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον και φυσικά το κομμάτι που έχει να κάνει με την ένταξή τους στην διατροφή μας. Γιατί για να κάνουμε τις πιο σωστές επιλογές για εμάς, χρειάζεται προηγουμένως να έχουμε αποκτήσει γνώσεις πάνω στο θέμα.
Θα ξεκινήσουμε από την ανάλυση των οργανικών τροφίμων. Θα πρέπει σίγουρα να πούμε, ότι ο τρόπος καλλιέργειας και παραγωγής των οργανικών προϊόντων έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία μας και το περιβάλλον. Δηλαδή, πέρα από την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων που είναι στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής, όπως επίσης των καλών λιπαρών και των προϊόντων ολικής άλεσης, τίθενται ζητήματα προς διερεύνηση που αφορούν την ασφάλεια και την ποιότητά τους στη διατροφή μας. Η παραγωγή και η επεξεργασία τους έχουν στόχο τη λιγότερη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση, την ύπαρξη ασφαλούς εδάφους για την παραγωγή τους και φυσικά το διαχωρισμό τους από τα συμβατικά προϊόντα , με αυστηρή προϋπόθεση τη μη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων από τους παραγωγούς τους. Αυτά όσον αφορά τα λαχανικά και τα φρούτα οργανικής παραγωγής. Όσον αφορά τώρα, τα οργανικά προϊόντα ζωϊκής προελεύσεως, θα πρέπει να τους δίνεται οργανική τροφή και να είναι ελευθέρας βοσκής χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών, αυξητικών ορμονών και φυσικά χωρίς να τρέφονται από άλλα ζώα.
Σύμφωνα με διάφορες έρευνες , τα οργανικά πλεονεκτούν έναντι των συμβατικών, γιατί περιέχουν πιο πολλά συστατικά που δίνουν στον οργανισμό ενέργεια, όπως πχ τα αντιοξειδωτικά. Η καλλιέργεια των οργανικών προϊόντων απαιτεί λιγότερη ενέργεια και είναι περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον. Τέλος, είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν αλλεργίες στα πρόσθετα συστατικά των τροφίμων και στα χημικά, χωρίς να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών, άρα ασφαλέστερη επιλογή σίγουρα!
Σε αντίθεση βέβαια, κάποιες έρευνες αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στην υγεία από την κατανάλωση των οργανικών προϊόντων σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά. Μια έρευνα του 2012, η οποία αναλύει όλες τις έρευνες που έχουν γίνει εντός δέκα χρόνων( 1996-2006) συνοψίζει ότι:
Η έρευνα να πούμε ότι έγινε ανάμεσα σε 220 περίπου οργανικά και συμβατικά προϊόντα και η αλήθεια είναι ότι δεν ανιχνεύθηκαν μεγάλες διαφορές περιεκτικότητας σε φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη C , αλλά ούτε και μεγάλη διαφορά σε βαρεά μέταλλα και μύκητες. Ακόμη, έγιναν έρευνες, σε περίπου 10.000 συμμετέχοντες και δεν εμφάνισαν καμία διαφορά, όσον αφορά την εμφάνιση ή την αποφυγή νόσων και ασθενειών.
Συνοψίζοντας, ενώ δεν υπάρχουν και πάρα πολλά απτά παραδείγματα ακόμη που να αποδεικνύουν την καλύτερη ποιοτική προέλευση των οργανικών προϊόντων, είναι ευρέως γνωστό όμως, ότι δεν είναι ίδια με τα συμβατικά αλλά υπερέχουν. Βέβαια λόγω της βιολογικής προέλευσής τους, είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά και έχουν ξεχωριστή γωνία που τα αναζητά κανείς στα σούπερ μάρκετ. Πάντα να σχετίζετε την τιμή με την ποιότητα των προϊόντων , γιατί καλή η υγεία αλλά καλό είναι να φροντίζουμε και την τσέπη μας. Κλείνοντας , θα πούμε ότι και στην αρχή: πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες, μας πληροφορούν γι’αυτά που τρώμε! Μην αμελείτε να γνωρίζετε τον τρόπο παραγωγής και τα συστατικά των τροφών που καταναλώνετε!