Oi Souper Diatrofikes Idiotites Tou Sousamiou

Οι σούπερ διατροφικές ιδιότητες του σουσαμιού

Το σουσάμι είναι ένα διατροφικό προϊόν πολύ σημαντικό και ευεργετικό για την υγεία μας, με πολλαπλά αποδεδειγμένα διατροφικά οφέλη και με εξαιρετική συμβολή στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

Γενικές χρήσεις
Το σουσάμι στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν σε μεγάλο βαθμό για τη θεραπεία του βήχα, για την αντιμετώπιση του πονόδοντου, της ψωρίασης, των  διάφορων δερματικών παθήσεων, των εξανθημάτων και των εγκαυμάτων. Οι πρωτεΐνες που περιέχει, του χαρίζουν ισχυρή  αντιμικροβιακή δράση. Σύμφωνα μάλιστα με σύγχρονες μελέτες, οι πρωτεΐνες του σουσαμιού έχουν έντονη αντιβακτηριδιακή δράση και μάλιστα το ίδιο το σουσάμι χρησιμοποιείται και ως συστατικό πολλών  τροφίμων με στόχο την καλύτερη συντήρηση τους.

Προστασία έναντι θρομβώσεων
Καταρχάς να πούμε ότι οι θρομβώσεις προκαλούνται από την συγκόλληση αιμοπεταλίων. Οι σπόροι σουσαμιού σύμφωνα με μελέτες, αναστέλλουν την αιμοπεταλιακή συγκόλληση λόγω  της σύστασή του,. Επίσης, η ιδιότητα αυτή, δεν επηρεάζεται από την αποφλοίωση και το ψήσιμο των σπόρων  του σουσαμιού. Επομένως και το ταχίνι έχει ανάλογη δράση, άρα και όλα τα παράγωγα προϊόντα του σουσαμιού, τα οποία  συμβάλλουν γενικότερα στην προάσπιση της υγείας μας έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Το σουσάμι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, σησαμίνη αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Πιο συγκεκριμένα, η σησαμίνη φαίνεται ότι  αναστέλλει τις νεφρικές διαταραχές και  συμβάλλει στη διατήρηση του τοιχώματος των αγγείων.

Ρύθμιση της χοληστερόλης
Στη σύγχρονη εποχή, όλα τα τρόφιμα που συμβάλλουν  στη ρύθμιση των τιμών  έχουν (και πρέπει να έχουν) εξέχουσα θέση στη ζωή και τη διατροφή μας. Η  που σησαμίνη περιέχεται στους σπόρους σουσαμιού, συνδέεται  άμεσα με το μεταβολισμό του λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. Από διατροφική σκοπιά, η σησαμίνη και η επισησαμίνη που εμπεριέχονται στο σουσάμι, αυξάνουν την παραγωγή ενζύμων που είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση της ηπατικής δραστηριότητας στη διαδικασία οξείδωσης των λιπαρών οξέων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τα λιπίδια στο σώμα μας μειώνονται. Τέλος, η περιεκτικότητα σε α-τοκοφερόλη ενισχύει σε μεγάλο βαθμό τη δράση της σησαμίνης όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης.

Δερματολογικές χρήσεις
Οι υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες αυξάνουν τον κίνδυνο  παραγωγής ελεύθερων ριζών οξυγόνου στην επιδερμίδα, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για διάφορες  καταστροφές του δέρματος μας, όπως οι ρυτίδες και ο καρκίνος αλλά και τα εγκαύματα από τον ήλιο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες λοιπόν που  εμπεριέχονται στους σπόρους σουσαμιού συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με μελέτες, η χορήγηση α-τοκοφερόλης περιορίζει τον κίνδυνο  της φώτο-καρκινογένεσης που είναι αποτέλεσμα της έκθεσης σε ακτίνες UVB.

Προστασία έναντι του πόνου και των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Rheumatic Diseases», η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού έχει τη δυνατότητα  να μειώσει τα συμπτώματα αλλά και τον πόνο σε πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γονάτου και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό κι από την ακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής με χρήση  παυσιπόνων.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στους σπόρους σουσαμιού έχουν ένα ανοσορυθμιστικό ρόλο και προστατεύουν τον οργανισμό  μας από την κακή χοληστερόλη (την LDL), η οποία όταν οξειδώνεται, έχει ως αποτέλεσμα  τη  δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.