Kafes Kai Diatrofi

Καφές και Διατροφή

Ο καφές περιέχει καφεΐνη. Η οποία είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ψυχοδραστική ουσία στον κόσμο. Η καφεΐνη εμπεριέχεται στα περισσότερα εμπορικά συμπληρώματα καύσης λίπους και αυτό μόνο τυχαία δεν συμβαίνει. Είναι μία από τις λίγες ουσίες που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην αυξημένη “κινητικότητα” του λίπους στους λιπώδεις ιστούς και αυξάνουν το μεταβολισμό.

Πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνουμε;

Οι θερμίδες του καφέ προέρχονται από τα έλαια που συναντώνται στον κόκκο, τα οποία μπορεί να είναι εντονότερα ανάλογα τόσο με την ποικιλία, όσο και με το βαθμό καβουρδίσματος και βέβαια με τη μέθοδο εκχύλισης. Πάντως, ένας espresso (60 ml) δεν περιέχει πάνω από 3-5 θερμίδες, ενώ για μια κούπα καφέ φίλτρου, οι θερμίδες σχεδόν διπλασιάζονται, μένοντας όμως πάντοτε κάτω από 10-12. Εξίσου αμελητέες είναι και οι θερμίδες στον στιγμιαίο καφέ, αντίστοιχες με τις σχεδόν μηδενικές θερμίδες του espresso.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δείξουμε προσοχή, αν προσέχουμε τη διατροφή μας. Όπως είπαμε, οι θερμίδες του καφέ οφείλονται στα έλαια των κόκκων. Παρά τη χαμηλή τους θερμιδική αξία, υπάρχουν ιατρικές έρευνες που ενοχοποιούν τα έλαια του καφέ για αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Συνεπώς, αν έχουμε πρόβλημα με τη χοληστερόλη μας ή αν ακολουθούμε ειδική δίαιτα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σε αυτήν την περίπτωση, προτιμούμε espresso ή καφέ φίλτρου που έχει φιλτραριστεί με χάρτινο φίλτρο, καθώς είναι οι μέθοδοι που συγκρατούν τα έλαια του καφέ περισσότερο αποτελεσματικά.

Τι αυξάνει τις θερμίδες στον καφέ;

Όπως είναι φυσικό, όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο τον σκέτο καφέ, χωρίς την προσθήκη άλλων συνοδευτικών. Δεν υπάρχει συνοδευτικό του καφέ που να μην ανεβάζει κατά πολύ το θερμιδικό του φορτίο. Κάποιες προσθήκες μπορεί να είναι πιο «ανώδυνες», όπως το γάλα, και κάποιες άλλες να είναι θερμιδικές βόμβες, όπως η ζάχαρη, τα σιρόπια ή η σαντιγί.

Έτσι, ενώ ένας διπλός espresso δεν έχει περισσότερες από δέκα θερμίδες, για έναν cappuccino, οι θερμίδες εκτινάσσονται στις 100, μόνο και μόνο από την προσθήκη του γάλακτος. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα στον Latte, όπου το γάλα είναι σημαντικά περισσότερο – ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το γάλα χαμηλών λιπαρών συνήθως αποφεύγεται, καθώς δεν παράγει καλό αφρόγαλα.

Φυσικά, είναι περιττό να αναφερθούμε στα υπόλοιπα συνοδευτικά, όπως η ζάχαρη, τα σιρόπια καφέ, η σαντιγί και η σοκολάτα. Ενδεικτικά, μια κουταλιά ζάχαρης έχει περίπου 40 θερμίδες, ενώ το αντίστοιχο φορτίο πολλαπλασιάζεται στα έτοιμα σιρόπια. Η σαντιγί από την άλλη πλευρά όχι μόνο έχει πολλές θερμίδες, αλλά έχει και λιπαρά, τα οποία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το διαιτολόγιό μας.

Πως θα μειώσετε τις θερμίδες του καφέ;

Αρχικά, εάν δεν επιθυμείτε να μειώσετε τη γλυκύτητα του καφέ σας, αντικαταστήστε τη ζάχαρη ή το μέλι με κάποια ολιγοθερμιδική γλυκαντική ύλη. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλές και πλέον υπάρχουν διαθέσιμες και σε όλες τις καφετέριες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη, η στέβια και άλλες, που αποδίδουν από ελάχιστες έως μηδενικές θερμίδες. Καθώς είναι αρκετά πιο γλυκές από τη ζάχαρη, ελέγχετε τη συσκευασία για οδηγίες ως προς την αναλογία που έχουν με τη ζάχαρη, ώστε να υπολογίσετε σωστά την ποσότητα. Εναλλακτικά, προσπαθήστε να μειώσετε σταδιακά τη ζάχαρη στον καφέ σας, ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά η γεύση του. Όταν μία αλλαγή γίνει σταδιακά, μπορείτε να ξεγελάσετε και τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας σας. Για παράδειγμα, εάν πίνετε τον καφέ σας με 2κγλ ζάχαρη μειώστε σε 1 ½ κγλ για κάποιο χρονικό διάστημα. Έπειτα σε 1κγλ και σταδιακά θα δείτε ότι θα τον απολαμβάνετε χωρίς καμία θερμιδική επιβάρυνση!

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.