Οι φράουλες είναι γλυκά, ελαφρώς πικάντικα μούρα και κατατάσσονται στα κορυφαία 10 φρούτα και λαχανικά για το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνης B9) και καλίου. Οι φράουλες είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ενώσεις και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Συνήθως καταναλώνονται ωμές και φρέσκες, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μαρμελάδες, ζελέ, επιδόρπια και αρώματα τροφίμων. Τα οφέλη από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων των φραουλών, ποικίλλουν. Καθώς η κατανάλωση φυτικών τροφίμων αυξάνεται, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου, μειώνεται.
Ένα φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες (150 γραμμάρια) περιέχει λιγότερες από 50 θερμίδες. Οι φράουλες αποτελούνται κυρίως από νερό και υδατάνθρακες και περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες λίπους και πρωτεΐνης.
Οφέλη για την υγεία
Καρδιακές παθήσεις
Μια μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ανθοκυανινών, μια κατηγορία φλαβονοειδών που βρέθηκαν στα μούρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής κατά 32% σε νεαρές και μεσήλικες γυναίκες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στις φράουλες μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου εμποδίζοντας την συσσώρευση αιμοπεταλίων και μειώνοντας την πίεση του αίματος μέσω αντιφλεγμονωδών μηχανισμών.
Φροντίδα του δέρματος
Περιέχουν σαλικυλικό οξύ, άλφα υδροξέα (AHA) και ελλαγικό οξύ, τα οποία μειώνουν την υπέρχρωση, εμποδίζουν την ακμή και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.
Μειώνουν την υπέρταση
Πλούσιες σε κάλιο και μαγνήσιο, οι φράουλες είναι αγγειοδιασταλτικές, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνουν την υπέρταση και την ακαμψία των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων.
Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, όπως φράουλες, σταφύλια, καρπούζι και πεπόνι, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το σώμα ενυδατωμένο και οι κινήσεις του εντέρου κανονικές
Εγκυμοσύνη
Οι φράουλες είναι πολύ καλή πηγή φολικού οξέος. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος είναι απαραίτητη για τις έγκυες γυναίκες, ώστε να προστατεύουν από τα ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στα βρέφη.
Αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου
Τα πολλά φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που περιέχουν, λειτουργούν σε συνδυασμό ως μια εξαιρετική γραμμή άμυνας για την καταπολέμηση του καρκίνου και της ανάπτυξης των όγκων.
Απώλεια βάρους
Οι φράουλες ενισχύουν την παραγωγή της αδιπονεκτίνης και της λεπτίνης, οι οποίες είναι ορμόνες καύσης λίπους. Βοηθούν στη μείωση της όρεξης, στη μείωση της γλυκόζης και στη μείωση του σωματικού βάρους και λίπους.
Μελέτες δείχνουν ότι λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού τους δείκτη, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.