Η απώλεια βάρους είναι σύνθετη διαδικασία, καθώς τα τρόφιμα με πολλές λιπαρά και θερμίδες υπάρχουν παντού γύρω μας , κάτι που καθιστά δύσκολη τη σκέψη ότι η διατροφή μας δεν θα συμπεριλαμβάνει κόκκινο κρέας και ζάχαρη.
Τα κορεσμένα λιπαρά των τροφίμων μας χαρίζουν πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά, επομένως δεν συμβάλλουν στην καλή λειτουργία αλλά και υγεία του οργανισμού μας . Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε το στόχο της απώλειας βάρους είναι ο αυτοέλεγχος , καθώς ακόμη και οι μικρές αποκλίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας αλλά και σε αύξηση βάρους.
Τα τρόφιμα που έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι όσα συνδυάζουν τυρί και κρέας και πρέπει να αντικαθίστανται από τρόφιμα που δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.
Πολύ βασικό είναι επίσης, οι θερμίδες που προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά να μην ξεπερνούν το 10% του συνόλου των προσλαμβανομένων θερμίδων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να αποφεύγετε όσο μπορείτε περισσότερο τις παρακάτω τροφές:
Επεξεργασμένα κρέατα: Η συνολική (εβδομαδιαία) κατανάλωση κρέατος, αυγών και πουλερικών καλό είναι να μην υπερβαίνει τα 700 γραμμάρια, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές των υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ. Αντικαταστήστε τα λοιπόν με άπαχα κρέατα και πουλερικά αλλά και τα αυγά, είναι πολύ πιο υγιεινά από τα επεξεργασμένα κρέατα, καθώς δεν προκαλούν ούτε καρκίνο, ούτε διαβήτη τύπου 2 αλλά ούτε και παχυσαρκία.
Λευκό ρύζι και ζυμαρικά: Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια διατροφική παράμετρος , μέσω της οποίας αναλύεται η γλυκόζη του αίματος που εισέρχεται στο σώμα μας από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Υδατάνθρακες όπως τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και το άσπρο ρύζι, έχουν γλυκαιμικό δείκτη 70 ή περισσότερο, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες ή να αποφεύγονται τελείως. Τα λευκά προϊόντα στερούνται ακόμη και σε πρωτεϊνες και φυτικές ίνες, επομένως δεν υπάρχουν καθόλου διατροφικά οφέλη για την υγεία μας.Επομένως, ιδανική λύση είναι να συνδυάζετε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη με τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, για να είναι η δίαιτά σας πιο αποτελεσματική και ισορροπημένη.
Παγωτό: Το παγωτό είναι απολαυστικό, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όμως παράλληλα είναι πλούσιο σε θερμίδες και ζάχαρη, η οποία προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μας και οδηγεί στην παχυσαρκία. Επίσης, δεν έχει καθόλου πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μπορείτε απλά να το αντικαταστήσετε με γιαούρτι και παγωμένα φρούτα για ένα πιο υγιεινό επιδόρπιο όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
Πρόχειρο φαγητό και επεξεργασμένα σνακ: Τα κρακεράκια, οι τηγανητές πατάτες και τα μπέργκερ (αλλά και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα), είναι γεμάτα με κορεσμένα λιπαρά. Ο ανθυγιεινός τρόπος διατροφής που κυριαρχεί στις μέρες μας, έχει φτάσει την παχυσαρκία στο απόγειο της, άλλα και όλα τα άλλα παρόμοια νοσήματα, σύμφωνα με μελέτες. Να σημειωθεί ότι στο δυτικό κόσμο η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές της διατροφής και μάλιστα η παιδική παχυσαρκία νοείται ως το σοβαρότερο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γλυκά και χυμοί φρούτων: Η ζάχαρη βρίσκεται παντού και «κρύβεται» καλά πίσω από πολλά ονόματα, όπως είναι για παράδειγμα η τρεαλόζη, το σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι βύνης, κλπ. Να έχετε κατά νου ότι η μισή ποσότητα ζάχαρης που λαμβάνουμε καθημερινά, προέρχεται κατά βάση από τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Πιο συγκεκριμένα από τις 2000 θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά, οι 200 (ή 12 κουταλάκια του γλυκού), πρέπει να προέρχονται από πρόσθετα σάκχαρα και ζάχαρη, όμως οι περισσότεροι ξεπερνούν το ποσοστό αυτό (πάνω από 17 κουταλάκια). Η λύση βρίσκεται στην αντικατάσταση των φρουτοχυμών ή των γλυκών με δημητριακά χωρίς ζάχαρη ή με σκέτο καφέ ή με κέικ με φρούτα ή με γάλα με χαμηλά λιπαρά.