Κεράσια, ποια η θρεπτική τους αξία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνουμε κεράσια καθώς είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ας δούμε λίγα περισσότερα πράγματα για το αγαπημένο μας αυτό φρούτο.

Τα κεράσια έχουν μικρό, στρογγυλό σχήμα με βαθύ κόκκινο χρώμα και η εποχή τους ξεκινάει από τέλη Μαΐου έως τέλη Ιουλίου. Ανάλογα με την ποικιλία, όπου  υπάρχουν εκατοντάδες, το μέγεθος και η γεύση τους μπορεί να ποικίλλει, αλλά συνήθως εμπίπτει σε μία από τις δύο κατηγορίες: γλυκιά ή ξινή. Τα γλυκά κεράσια συνήθως καταναλώνονται, ως έχουν ενώ τα ξινά κεράσια (βύσσινα) χρησιμοποιούνται περισσότερο στο μαγείρεμα. Οι πιο γνωστές ποικιλίες κερασιών περιλαμβάνουν το μαύρο κεράσι, το Morello και το ισπανικό κεράσι. Όλα τα είδη κερασιών έχουν ένα μικρό κουκούτσι στο εσωτερικό που πρέπει να αφαιρεθεί πριν από την κατανάλωση ή το μαγείρεμα.

Διατροφικά οφέλη των κερασιών

Τα κεράσια είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, όπως το κάλιο, το ασβέστιο, η βιταμίνη Α και το φυλλικό οξύ. Είναι επίσης γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μία μερίδα φρούτο ισοδυναμεί περίπου με 12-15 κεράσια.

Αντιφλεγμονώδη δράση

Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία καθώς προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλάβες που προκαλούνται από οξειδωτικά ή ελεύθερες ρίζες. Τα κεράσια περιέχουν αντιοξειδωτικά γνωστά ως ανθοκυανίνες και κυανιδίνη, τα οποία μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και έρευνες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τους θα μπορούσε να είναι ευεργετική σε καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου κ.α.

Ακόμα, έχουν υπάρξει έρευνες που μελετούν την επίδραση του χυμού κερασιού στην ουρική αρθρίτιδα. Μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κερασιών και χυμού κερασιού σε διάστημα δύο ημερών σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα, ενώ μια άλλη μελέτη δείχνει ότι ο χυμός κερασιού πρέπει να καταναλώνεται για τουλάχιστον τέσσερις μήνες για τη μείωση των οξέων κρίσεων. Περαιτέρω έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (που μπορεί να προκαλέσουν κρίση ουρικής αρθρίτιδας) σε υγιείς εθελοντές. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη, οπότε προς το παρόν, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να πούμε ότι ο χυμός κερασιών αποτρέπει ή διευκολύνει την ουρική αρθρίτιδα.

Καρδιαγγειακά οφέλη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία, φάνηκε πως η συχνή κατανάλωση χυμού από κεράσια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς των κερασιών σε πολυφαινόλες.

Σωστή αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση

Υπάρχουν αρκετές έρευνες κατά τη διάρκεια των ετών που μελετούν την κατανάλωση κερασιών και συγκεκριμένα των ξινών κερασιών, και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στην ανάκαμψη μετά από έντονη άσκηση. Έρευνα από το περιοδικό της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού ξινών κερασιών (δηλαδή χυμού βύσσινου) για επτά ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια μιας επίπονης αθλητικής δραστηριότητας ελαχιστοποίησε τον πόνο των μυών μετά το τρέξιμο. Σε μια άλλη πιο μικρή μελέτη επίσης φάνηκε ότι ο χυμός βύσσινου μπορεί να βοηθά στην αποκατάσταση και τη λειτουργία των μυών μετά από έντονη άσκηση.

Βελτίωση του ύπνου

Τα ξινά κεράσια (βύσσινα) περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βασικών φυτοχημικών, συμπεριλαμβανομένης της μελατονίνης, η οποία εμπλέκεται στη ρύθμιση του κύκλου του  ύπνου μας. Υπάρχουν αντιφατικά αποτελέσματα από έρευνες σχετικά με το αν τα κεράσια, και συγκεκριμένα ο χυμός βύσσινου, είναι επωφελής για όσους έχουν πρόβλημα αϋπνίας, αλλά τα σημάδια είναι μάλλον ενθαρρυντικά. Φαίνεται πως ο χυμός βύσσινου είναι ευεργετικός στη βελτίωση του ύπνου τόσο στην ποιότητα όσο και στη διάρκεια και μπορεί να ωφελήσει όσους έχουν διαταραγμένο ύπνο ή εμφανίζουν προβλήματα αϋπνίας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.