Pexels Pixabay 65882

Τροφές που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος

Υπάρχουν κάποιες τροφές που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. Το κυκλοφορικό  μας σύστημα αρχικά να πούμε ότι, αποτελείται από τα αιμοφόρα αγγεία και το αίμα που κυκλοφορεί μέσα σ’ αυτά και την καρδιά μας.

Μέσω λοιπόν, του κυκλοφορικού μας συστήματος, μεταφέρονται θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα των ιστών του σώματός μας και απομακρύνονται τα προϊόντα του μεταβολισμού μας, καθώς και το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στο σώμα μας. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, συσσωρεύεται αθηρωματική πλάκα στις αρτηρίες μας, η οποία τις κάνει να χάνουν την ελαστικότητά τους, τις διογκώνει και τις καθιστά πιο σκληρές, μειώνοντας το άνοιγμά τους. Σαν αποτέλεσμα είναι να προκαλείται η λεγόμενη κυκλοφορική συμφόρηση, με το αίμα μας να καθυστερεί να φτάσει στα ζωτικά μας όργανα, προκαλώντας ανεπιθύμητες  μυϊκές κράμπες και μούδιασμα. Μάλιστα, η αθηροσκλήρωση, είναι από τις βασικότερες αιτίες θανάτου στο δυτικό κόσμο.

Υπάρχουν όμως τροφές που ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματός μας. Αυτές είναι:

Καφές: Σύμφωνα με μελέτη,  όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως είχαν 30% αυξημένη ροή αίματος σε διάστημα 75 λεπτών, σε σύγκριση με όσους έπιναν ντεκαφεϊνέ. Επομένως, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας προτείνει  μια  μέτρια κατανάλωση καφέ ημερησίως (1-2 φλιτζάνια δηλαδή).

Σκόρδο: Σύμφωνα πάλι με μελέτες, το σκόρδο, προλαμβάνει  το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την φραγή των  αρτηριών μας. Συστήνεται η κατανάλωση 2-3 σκελίδων ημερησίως. Για περισσότερα οφέλη, πολτοποιήστε τις πριν από το μαγείρεμα.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα λαχανάκια, το μπρόκολο και το σπανάκι είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C ( όπως επίσης και τα μούρα και τα πορτοκάλια)  και  ενισχύουν δραστικά  την κυκλοφορία του αίματος μας . Η βιταμίνη  αυτή, φημίζεται για την εξαιρετική αντιοξειδωτική της  δράση, η οποία ευεργετεί  τα κύτταρα στα τοιχωμάτων των αρτηριών μας, βοηθώντας τα να  διαστέλλονται και κατ’ επέκταση να βοηθούν στην ομαλή ροή του αίματός μας.

Πιπέρι καγιέν:  Ως πιπέρι καγιέν ορίζεται η σκόνη αποξηραμένων καυτερών πιπεριών.  Το καυτερό πιπέρι, όπως μας είναι γνωστό, διεγείρει άμεσα την κυκλοφορία του αίματός μας, τονώνοντας και τις φλέβες, αλλά και τις αρτηρίες μας, επιτρέποντας στην αποτελεσματικότερη και αρμονικότερη κυκλοφορία του αίματός μας.

Χυμός παντζαριών: Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση 1 με 2 ποτηριών χυμού παντζαριών σε καθημερινή βάση, βελτίωσε την απόδοση ασθενών με περιφερική αρτηριακή νόσο στο περπάτημά τους, οι οποίοι είχαν πόνους στα πόδια την ώρα που περπατούσαν  και επίσης, μείωσε την υψηλή αρτηριακή πίεση από ασθενείς που οι τιμές της δεν έπεφταν με τίποτα. Τα παντζάρια άλλωστε, είναι εξαιρετική πηγή  νιτρικών αλάτων, τα οποία οξυγονώνουν καλύτερα τους μύες και αυξάνουν σημαντικά τη ροή του αίματός μας. Επομένως, θεωρείται και ιδανικό ρόφημα για αθλητές.

Ακάι μπέρις (Açaí berries): Αναφερόμαστε φυσικά στα σκουρόχρωμα μούρα που  είναι πλούσια πηγή φυτικών  στερόλων, οι οποίες με τη σειρά τους, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος καθώς χαλαρώνουν αρκετά τα αιμοφόρα αγγεία του σώματός μας. Τέλος, αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου και βιταμίνης Α.

Φύκια wakame: Σύμφωνα με μελέτη του 1998, η τακτική κατανάλωση αυτού του είδους βρώσιμων φυκιών, μειώνει αισθητά τις τιμές της  αρτηριακής πίεσης.

 Καυτερές πιπεριές: . Σύμφωνα με επταετή μελέτη της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών,  με συμμετέχοντες  μισό εκατομμύριο γυναίκες και άνδρες, εκφράστηκε η άποψη ότι όσοι κατανάλωναν πικάντικες τροφές (όπως είναι οι καυτερές πιπεριές) πολλές  φορές μέσα στην εβδομάδα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Καλό είναι να σημειωθεί ότι όσο πιο καυτερές, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχουν!

Ραπανάκια: Είναι εξαιρετική πηγή καλίου( μισό φλιτζάνι ραπανάκια για παράδειγμα περιέχει 135mg καλίου), και άλλων μεταλλικών στοιχείων, συμβάλλοντας δραστικά στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Κέιλ: Το κέιλ ( το οποίο μοιάζει υπερβολικά με σέσκουλο), αυξάνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει  όσο περισσότερο οξυγόνο στο σώμα μας είναι δυνατό και επιπρόσθετα συμβάλλει στην αναπλήρωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τέλος, λόγω του φυλλικού οξέως που περιέχει, μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Μαύρη σοκολάτα: Το κακάο που περιέχει η μαύρη σοκολάτα,  είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά , τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και  βοηθούν στη διαχείριση της χοληστερόλης  και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα φλαβονοειδή που περιέχει, ενισχύουν  την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, το οποίο προστατεύει τις φλέβες και την καρδιά μας. Προτιμήστε τη σοκολάτα με περισσότερο κακάο, καθώς έτσι μεγαλώνουν και τα οφέλη!

Σολομός: Τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, η ρέγκα , το σκουμπρί και ο σολομός είναι εξαιρετικές πηγές  Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία ωφελούν τη γενική υγεία και ειδικότερα  βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος μας. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας μάλιστα,  συστήνει την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριών τουλάχιστον την σε εβδομαδιαία βάση.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4