Pexels Pixabay 415779

10 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα στην καρδιά είναι ένα συχνό φαινόμενο. Περισσότερα  από 17 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω καρδιοπαθειών, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και το χειρότερο; Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με καρδιαγγειακές επιπλοκές, μέχρι και το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει τα 23 εκατομμύρια ετησίως!

Ο βασικός λόγος που η καρδιοπάθειες έχουν  αναδειχθεί ως κύρια αιτία θανάτου σε  παγκόσμιο επίπεδο είναι η αδυναμία έγκαιρης διάγνωσης  των προειδοποιητικών ενδείξεων και συμπτωμάτων.

Μερικοί βασικοί παράγοντες που προκαλούν εγκεφαλικό, έμφραγμα, αλλά και καρδιακή ανεπάρκεια είναι: το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, η υπέρταση, το κάπνισμα, τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης και  η παχυσαρκία.

Δείτε λοιπόν παρακάτω  10 βασικά σημάδια που θα σας κάνουν να κλείσετε ραντεβού με τον καρδιολόγο σας:

  1. Οίδημα: Ένα άμεσο αποτέλεσμα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η συσσώρευση υγρού στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα; Εκδηλώνεται αμέσως πρήξιμο στα πόδια, στην κοιλιά, στα πέλματα και τους αστραγάλους.
  2. Ναυτία και απώλεια όρεξης: Η τάση προς έμετο και η ναυτία, αποτελούν συνήθη συμπτώματα που εκδηλώνονται πριν από το έμφραγμα. Επιπρόσθετο σύμπτωμα αποτελεί το οίδημα στην κοιλιακή χώρα, το οποίο οδηγεί σε μειωμένη όρεξη και σχετίζεται άμεσα με την καρδιακή ανεπάρκεια.
  3. Αδυναμία: Παρόμοια με την αδικαιολόγητη κόπωση, έτσι και η αδυναμία είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση του εμφράγματος ή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του.
  4. Εφίδρωση: Η απρόσμενη και αδικαιολόγητη εφίδρωση αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για πιθανό έμφραγμα. Μεγάλη προσοχή γιατί εμφανίζεται σε στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη σωματική δραστηριότητα .
  5. Πόνος στο στήθος: Είναι τι πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του εμφράγματος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Βέβαια δεν είναι απόλυτα σωστό, καθώς μπορεί να οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία των πνευμόνων ή του γαστρεντερικού μας συστήματος ή και κάποιας άλλης πάθησης. Βέβαια, δεν εκδηλώνεται πάντα με πόνο στο στήθος ένα επικείμενο έμφραγμα οπότε απλά δώστε μεγάλη βάση στα σημάδια γενικότερα!
  6. Γενικευμένος πόνος: Ο πόνος στο στήθος μπορεί να μεταφερθεί ή να έχει αντίκρισμα και σε άλλα σημεία του σώματος μας, όπως στα χέρια, στους αγκώνες, στους ώμους, στην κοιλιά, στο σαγόνι και τον αυχένα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο πόνος εμφανίζεται μόνο σε αυτά τα σημεία και όχι στο στήθος.
  7. Ταχυπαλμία ή άστατος καρδιακός παλμός: Η περιστασιακή ταχυπαλμία δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Όταν όμως γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και συνοδεύεται από δύσπνοια, ζαλάδα και αδυναμία, τότε αυτό ίσως είναι ένδειξη ότι ακολουθεί κάποια αρρυθμία ή καρδιακή ανεπάρκεια ή κάποιο έμφραγμα.
  8. Έντονη κόπωση: Η αδικαιολόγητη κόπωση είναι πιθανό να εμφανιστεί κάποιες ημέρες πριν το έμφραγμα, κυρίως στις γυναίκες. Η χρόνια κόπωση τώρα, μπορεί να αποτελεί ενδεδειγμένο σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας.
  9. Επίμονος βήχας: Ο έντονος βήχας αλλά και η δύσπνοια, είναι προάγγελοι της καρδιακής ανεπάρκειας. Πως εξηγείται αυτό; Απλά έχει συσσωρευτεί αρκετό υγρό στους πνεύμονές σας και εκδηλώνεται με υπερβολικό βήχα.
  10. Ζαλάδα: Οι πολύ συχνές ζαλάδες αλλά και η απώλεια των αισθήσεων κάποιες φορές, είναι ισχυρό δείγμα εμφράγματος. Παρόμοια ισχύει και στην περίπτωση αρρυθμίας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.