Καθώς το κρύο έχει αρχίσει να γίνεται πιο πολύ, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έντονη επιθυμία για σούπες, κι αυτό γιατί κυρίως εμείς οι Έλληνες έχουμε συνδέσει την κατανάλωση σούπας με τον χειμώνα και το κρύο. Υπάρχουν πολλά είδη σούπας που μπορεί κάποιος να καταναλώσει , με κρέας, με ψάρι ,με ζυμαρικά, με λαχανικά ή και με όσπρια και η επιλογή εξαρτάται πάντα από τις προτιμήσεις του καθένα.
Η σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα γευστικό πρώτο πιάτο ,ένα χορταστικό κυρίως πιάτο ή και ένα ελαφρύ βραδινό. Όπως και να καταναλωθεί η μεγάλη του διατροφική αξία παραμένει. Καθώς οι σούπες περιλαμβάνουν και αρκετά λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνες ,μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού ενάντια στο κρύωμα και τις ιώσεις του χειμώνα. Επιπλέον περιέχουν πολλές φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα εύπεπτες και μπορούν να καταναλωθούν από όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά ακόμα και από άτομα που πάσχουν από διαταραχές του γαστρεντερικού.
Καθώς οι σούπες περιέχουν νερό σε αρκετά μεγάλο ποσοστό μπορούν να συμβάλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού ,ενώ ταυτόχρονα προκαλούν κορεσμό αποτελώντας σύμμαχο στη διαδικασία απώλειας βάρους. Η ποικιλία και οι αμέτρητοι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε για να παρασκευάσουμε μία σούπα μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε άτομα αλλά και παιδιά που δυσκολεύονται να εντάξουν τα λαχανικά στο διαιτολόγιό τους.
Ας δούμε 4 πεντανόστιμες σούπες που μπορούμε να καταναλώσουμε όσο κρυώνει ο καιρός.
- Σούπα με παντζάρι ,γλυκοπατάτα και καρότα
Υλικά:
- παντζάρια
- καρότα
- 1 γλυκοπατάτα
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. ταμπάσκο
Ψήνετε τα λαχανικά σε αλουμινόχαρτο στους 180 για 30-40λεπτά. Σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο , προσθέτετε τα μπαχαρικά , λεμόνι και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά και τέλος τα πολτοποιείται με ραβδομπλέντερ. Σερβίρετε με λίγες λεπτές φέτες αβοκάντο.
Υλικά:
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1κρεμμύδι
- 1/2 κιλό κολοκύθα
Σοτάρετε το κρεμμύδι και προσθέτετε μπαχαρικά της επιλογής σας. Μεταφέρετε σε κατσαρόλα μαζί με την κολοκύθα και αφήνετε να βράσουν τα λαχανικά. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ. Μπορείτε να σερβίρετε με γιαούρτι 2% ή τυρί τύπου cottage.
- Μανιταρόσουπα
Υλικά:
- 1 κιλό λευκά μανιτάρια, καθαρισμένα
- 1 μέτριο λεμόνι
- ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
- 1/4 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1/2 φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. κορνφλάουρ, διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Ρίχνετε το λεμόνι στα μανιτάρια και τα χοντροκόβετε. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και προσθέτετε τα μανιτάρια ,το θυμάρι και τη δάφνη. Προσθέτετε το αλάτι , το πιπέρι και νερό και τα αφήνετε να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα βράζετε για 20 λεπτά. Προσθέτετε το κορν φλάουρ και βράζετε για άλλα 10λεπτά. Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Τραχανάς
Ο γνωστός και αγαπημένος σε όλους τραχανάς. Ανήκει στα ζυμαρικά και παρασκευάζεται συνήθως από αλεύρι και γάλα. Μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ ωραίο και ελαφρύ βραδινό και μπορεί να σερβιριστεί με λίγο γιαούρτι 2% ή με την παραδοσιακή φέτα.
Οι σούπες μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ θρεπτικό , εύπεπτο και χορταστικό γεύμα ακόμα και για όσους δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν.