Είναι ευρέως διαδεδομένο, ότι το πρόχειρο φαγητό έχει άσχημες επιπτώσεις στο πεπτικό μας σύστημα, αλλά πλέον, σειρά από νέες μελέτες έρχονται να δείξουν ότι το στρες μπορεί να είναι εξίσου κακό και να δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα μη αναμενόμενα στον οργανισμό μας.
«Το στρες μπορεί να είναι επιβλαβές ποικιλόμορφα για τον οργανισμό μας, αλλά οι τελευταίες μελέτες καινοτομούν, ως προς το ότι συνδέει το στρες με συγκεκριμένες αλλαγές στο εντερικό μας μικροβίωμα. Μερικές φορές, θεωρείται ότι το στρες είναι καθαρά ψυχολογικό φαινόμενο, παράλληλα όμως, προκαλεί ανεπαίσθητα ή όχι και σωματικές αλλαγές στον άνθρωπο», σχολιάζει η ερευνήτρια Δρ Μπριτζγουότερ.
Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Κίνας, μελέτησαν μια μεγάλη ομάδα ποντικιών ηλικίας οκτώ εβδομάδων, με τα μισά να είναι αρσενικά και τα άλλα μισά θηλυκά κι όλα να έχουν κάνει διατροφή με πολλά λιπαρά. Ύστερα από 16 εβδομάδες, όλα τα πειραματόζωα εκτέθηκαν σε ήπιου βαθμού στρες για 18 ημέρες.
Στην συνέχεια οι επιστήμονες εξήγαγαν μικροβιακό DNA από τα κόπρανα των τρωκτικών, και πριν και μετά την έκθεση στο στρες για να δουν πως επηρεαζόταν το εντερικό τους μικροβίωμα. Επίσης, μέτρησαν την αγωνία που βίωναν τα ποντίκια βάσει του πόσο και που «ταξίδευαν» σε μια ανοιχτή περιοχή.
Οι ειδικοί παρατήρησαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων: τα αρσενικά ποντίκια που είχαν κάνει τη διατροφή με τα πολλά λιπαρά, εμφάνισαν περισσότερη αγωνία από τα θηλυκά που είχαν κάνει την ίδια ακριβώς διατροφή, κι επίσης τα αρσενικά που είχαν καταναλώσει πολλά λιπαρά εμφάνιζαν μειωμένη δραστηριότητα ως προς την ανταπόκριση τους στο στρες.
Όμως, μόνο στα θηλυκά ποντίκια το στρες προκάλεσε αλλαγή στη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος. Συμπερασματικά λοιπόν, αφού η μελέτη έγινε σε πειραματόζωα, οι ερευνητές έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα αφορούν και τους ανθρώπους.
«Οι γυναίκες φαίνεται ότι τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα αγωνίας και κατάθλιψης, τα οποία σχετίζονται άμεσα με το στρες. Η μελέτη δείχνει, ότι μια πιθανή αιτία της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να είναι η διαφορά στον τρόπο αντίδρασης του εντερικού μικροβιώματος αρσενικών και θηλυκών ποντικιών», εξηγεί η Δρ Μπριτζγουότερ.
Κλείνοντας λοιπόν κι έχοντας υπ’όψιν την έρευνα, το φαγητό επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας και τον οργανισμό μας. Ελέγξτε λοιπόν, τι τροφή βάζετε στον οργανισμό σας και φυσικά μάθετε όσο το δυνατόν καλύτερα, να διαχειρίζεστε το στρες. Και τα δυο μεμονωμένα, αποτελούν άσχημη βάση για τον οργανισμό μας, πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται. Αγάπα την τροφή σου, αγάπα τη ζωή σου! Η αποφυγή του στρες είναι επιλογή σου!