Γλυκοπατάτα vs λευκή πατάτα
Τόσο η λευκή όσο και η γλυκοπατάτα είναι ιδιαίτερα θρεπτικές και πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες συντελούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν από πολλά είδη καρκίνου. Υπάρχει η αίσθηση ότι η γλυκοπατάτα έχει περισσότερες θερμίδες από την κανονική, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει καθώς θερμιδικά είναι σχεδόν το ίδιο, με τη γλυκοπατάτα να φέρει λιγότερες θερμίδες με την κατανάλωσή της.
Επιπλέον η γλυκοπατάτα έχει 50% περισσότερες φυτικές ίνες και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α που είναι σημαντική για την καλή υγεία των ματιών και του δέρματος. Συγκεκριμένα με την κατανάλωση 100γρ γλυκοπατάτας προσλαμβάνουμε το 400% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι και τα επίπεδα βιταμίνης C που είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα ,ενώ ταυτόχρονα η γλυκοπατάτα είναι πλούσια και σε ασβέστιο που συνεισφέρει στην καλή υγεία των οστών.
Η γλυκοπατάτα περιέχει μια μοναδική πρωτεΐνη αποθήκευσης που ονομάζεται σποραμίνη, η οποία έχει δειχθεί να έχει τις δικές της αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Υπάρχει επίσης ένα μωβ χρώμα στην γλυκοπατάτα που της αποδίδει υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών. Ορισμένες ποικιλίες πατάτας έχουν αποδειχθεί ότι περιέχουν φαινολικές ενώσεις, που ανταγωνίζονται το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Και τα δύο είδη πατάτας έχουν πολλά φυτοθρεπτικά συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η λευκή πατάτα είναι πιο εύκολα προσβάσιμη ,πιο οικονομική και μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους.
Δεν μπορούμε λοιπόν να καθορίσουμε ποιο από τα δύο είδη είναι πιο υγιεινό καθώς και τα δύο φαίνεται να έχουν πολλά πλεονεκτήματα με την κατανάλωσή τους αρκεί να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος και στον τρόπο κατανάλωσης. Συνιστάται ψήσιμο στο φούρνο χωρίς προσθήκη λαδιού ή βούτυρου και κατανάλωση με τη φλούδα ύστερα από πολύ καλό πλύσιμο και αφαίρεση όλων των ακαθαρσιών.