Zachari Aspartami I Stevia

Ζάχαρη, ασπαρτάμη ή στέβια;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία τάση αντικατάστασης της ζάχαρης σε ροφήματα καθημερινής κατανάλωσης όπως ο καφές, τα αναψυκτικά και οι συσκευασμένοι χυμοί αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Γιατί; Επειδή πληθώρα ερευνών αποδεικνύουν όχι μόνο τη μη υγιεινή χρησιμότητά της αλλά και τις διάφορες άσχημες επιπτώσεις της κατανάλωσής της στον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης η ζάχαρη θεωρείται  βασική αιτία της παχυσαρκίας, καθώς παρέχει πολλές θερμίδες χωρίς καθόλου θρεπτική αξία.

Στον αντίποδα αυτής της ουσίας, γίνονται ανακαλύψεις άλλων γλυκαντικών που θεωρούνται πιο υγιεινές από τη ζάχαρη όπως η ασπαρτάμη και η στέβια, με τους επιστήμονες να μην παίρνουν σαφή θέση για το ποια είναι πιο σωστή επιλογή. Και για τις δυο γλυκαντικές ουσίες όμως υπάρχουν έρευνες υπέρ και κατά αυτών. Ας εξετάσουμε λοιπόν τις επιλογές μια προς μία.

 

ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ:

Σε συνέδριο στη Γαλλία, εκφράστηκε η άποψη ότι παιδία και έγκυες , δεν θα πρέπει να την καταναλώνουν και γενικότερα τέθηκε το ζήτημα της γενικής της απαγόρευσης. Στην γειτονική Ιταλία αλλά και στην Ελβετία, διαπιστώθηκε μέσω δύο ερευνών ότι προκαλεί μορφές καρκίνου στα ποντίκια. Σε άλλη έρευνα αποδείχθηκε ότι, η ασπαρτάμη, προκαλεί νευρολογικές διαταραχές στον ανθρώπινο εγκέφαλο, πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, έντονες μεταπτώσεις στη διάθεση όπως και κατάθλιψη. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πολύ περισσότερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερα από 10 πανεπιστήμια τοξικολογίας οι οποίες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ασπαρτάμης είναι ασφαλής και δεν αποτελεί καρκινογόνο ουσία για τον οργανισμό. Η χρήση της έχει εγκριθεί σε πάνω από 90 χώρες, καθώς επίσης και την ειδική επιτροπή Ηνωμένων Εθνών.

ΣΤΕΒΙΑ:

Η στέβια είναι φυσικό γλυκαντικό από τη Νότια Αμερική που έχει εισέλθει δυναμικά στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Το δραστικό της συστατικό είναι η στεβιόλη, η οποία την κάνει να είναι  έως και 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Είναι κατάλληλη για διαβητικούς τύπου 2, δεν έχει θερμίδες ούτε υδατάνθρακες, και δεν αλληλεπιδρά σε άτομα με υπέρταση. Τα γλυκαντικά από στέβια θεωρούνται ότι είναι κατάλληλα για κάθε ηλικία χωρίς περιορισμούς. Επίσης, έχει διουρητικές ιδιότητες, βιταμίνες Α και C, μαγνήσιο και ψευδράργυρο. Δεν προκαλεί φθορά στα δόντια ούτε συμβάλλει στην ανάπτυξη τερηδόνας.Όμως: δεν έχει δοκιμαστεί η χρήση στέβια από εγκύους, ενώ η υψηλή της κατανάλωση ενδέχεται να έχει αντενδείξεις σε υποτασικούς. Τέλος είναι καλό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα σκευάσματα στέβιας δεν χρησιμοποιούν μόνο φυσική στεβιόλη αλλά και χημικές προσμίξεις που ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι επιβλαβή ή όχι για την υγεία.

Συνοψίζοντας, είτε εάν επιδιώκετε να μειώσετε τη ζάχαρη για να επιτύχετε μια καλή ποιότητα ζωής και διατροφής, είτε σας ενδιαφέρει να μειώσετε το βάρος σας η χρήση γλυκαντικών είναι χρήσιμη και στις δύο περιπτώσεις.Τέλος όσον αφορά το είδος του υποκατάστατου που είναι ιδανικό για εσάς αυτό είναι υποκειμενικό, και φυσικά μπορείτε να το συζητήσετε με το διατροφολόγο σας.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.