Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν πολλαπλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας, σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που κατακλύζουν την αγορά.
Ποια είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης; Εκείνα τα οποία παρασκευάστηκαν από σπόρους που δεν απογυμνώθηκαν από το φλοιό τους. Είναι καλό να γνωρίζετε, ότι ο φλοιός των καρπών αλλά και των δημητριακών είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Όλα αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, οι φυτικές ίνες δε, προασπίζουν την υγεία μας, προλαμβάνοντας τυχόν ασθένειες του πεπτικού μας συστήματος, διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Δείτε λοιπόν παρακάτω αναλυτικότερα ποιες παθήσεις προλαμβάνουμε με την συχνή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης:
Καρδιακή νόσος: Μια διατροφή που αποτελείται από τρόφιμα ολικής άλεσης , προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις αλλά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα μάλιστα με 10ετή μελέτη 17.424 ενηλίκων συμμετεχόντων, αποδείχθηκε ότι όσοι κατανάλωναν σε μεγάλο βαθμό υδατάνθρακες ή δημητριακά ολικής άλεσης, μείωναν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε ποσοστό 47%.
Παχυσαρκία: Η τακτική κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μας βοηθά στην προσπάθεια απώλεια βάρους, καθώς περιορίζουν δραστικά την όρεξη μας για φαγητό. Διαπιστώθηκε μάλιστα από ανάλυση 15 μελετών όπου συμμετείχαν 120.000 εθελοντές, ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων δημητριακών ολικής άλεσης μειώνει την περίμετρο της μέσης αλλά και το βασικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Πρόωρος θάνατος: Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας όπως προείπαμε. Ένα από αυτά είναι και η μείωση του κινδύνου από τον πρόωρο θάνατο. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με μελέτες, με την κατανάλωση 28 γραμμαρίων από δημητριακά ολικής άλεσης, μειώνεται ο κίνδυνος θανάτου σε ποσοστό 5%.
Καρκίνος: Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι ευρέως γνωστό ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι καρποί που δεν είναι επεξεργασμένοι και είναι ολόκληροι συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους και θανατηφόρους τύπους καρκίνου. Επίσης, τα προβιοτικά που περιέχουν, εμποδίζουν την ανάπτυξη και εξάπλωσή του καρκίνου στο σώμα μας.
Διαβήτης τύπου 2: Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, μειώνει με τη σειρά του την ευαισθησία του οργανισμού μας στην ινσουλίνη, άρα και τον κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης διαβήτη. Επιπρόσθετα, το μαγνήσιο των προϊόντων ολικής άλεσης βοηθά το σώμα μας να διασπά τους υδατάνθρακες των τροφών με πιο αποτελεσματικό τρόπο, κάτι που δηλαδή ενισχύει την παραγωγή και απορρόφηση της ινσουλίνης.