Apples G0f9a8c109 1280

Οι καλύτερες τροφές για τη μνήμη

Η μνήμη μας, αποτελεί πολύ βασικό παράγοντα διεκπεραίωσης των διαφόρων δραστηριοτήτων της καθημερινότητάς μας. Για παράδειγμα, καθημερινά  έχουμε να απομνημονεύσουμε διάφορα πράγματα όπως: τις  απαντήσεις που θα δώσουμε σε μια συνέντευξη για δουλειά ή στοιχεία μιας ομιλίας ή πληροφορίες για ένα τεστ που πρόκειται να μας υποβληθεί κτλ. Για σκεφτείτε , πόσες φορές ξεχάσατε το λόγο που πήγατε στην κουζίνα ή ξεχάσατε κάποιο όνομα συναδέλφου σας και αισθανθήκατε περίεργα; Το γνωρίζετε ότι η μνήμη μας  με τα χρόνια αρχίζει να φθίνει και ότι κάποιες τροφές συμβάλλουν  στο να παρατείνουν την καλή της λειτουργία;

Είναι για παράδειγμα, σαν η μνήμη σας να πηγαίνει «διακοπές» και κάποιες τροφές που καταναλώνετε να την επαναφέρουν. Καλά όλα αυτά, αλλά ποιες είναι αυτές οι τροφές; Ας δούμε:

Αβγό

Είναι πλούσιο σε  μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β, τη χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της φαιάς ουσίας του οργανισμού μας , αλλά  και την παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο μας. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν χολίνη πριν από μαθησιακά τεστ γλώσσας και μνήμης, είχαν  πολύ  καλύτερη επίδοση και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Ηλιόσποροι

Στο Πανεπιστήμιο της ανατολικής Φινλανδίας, διεξάχθηκε έρευνα σύμφωνα με την οποία  βρέθηκε, ότι  άνθρωποι με μεγαλύτερα ποσοστά  βιταμίνης Ε στο αίμα τους, είναι σε μεγαλύτερο βαθμό προστατευμένοι από πιθανές διαταραχές στη μνήμη τους. Οι ηλιόσποροι είναι μια από τις καλύτερες πηγές της βιταμίνης αυτής.  Πέραν όμως του  ηλιόσπορου, άλλες καλές πηγές της βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο,  το φουντούκι,  το μπρόκολο και το φυστικοβούτυρο. Η μελέτη αυτή επιπρόσθετα απέδειξε ότι δεν είχαν παρόμοιο αποτέλεσμα τα  συμπληρώματα που δεν περιείχαν όλες τις μορφές της βιταμίνης Ε. Άρα καλό είναι να τη λαμβάνετε από τις τροφές σας κατά βάση.

Καστανό ρύζι

Περιέχει GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), το οποίο είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής ( ή αλλιώς είναι χημικός αγγελιαφόρος) στον εγκέφαλο μας. Επίσης, δρα ως φυσικό χαλαρωτικό, κάτι που σημαίνει ότι βοηθάει να σκέφτεστε πιο καθαρά, αλλά και να νιώθετε πιο ήρεμοι.  Το GABA είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην πρόληψη των προβλημάτων μνήμης και είναι φιλικό για τον εγκέφαλο μας. Επομένως, καταναλώστε άφοβα καστανό  ρύζι, για το καλό της μνήμης σας.

Καφές

Η καφεΐνη δρα ως ήπιο διεγερτικό για το νευρικό σύστημα αλλά και τον εγκέφαλο μας,  κάνοντάς  μας να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Η υπερκατανάλωση του, όμως, μπορεί να επιφέρει άγχος, ανακάτεμα στο στομάχι, ευερεθιστότητα και προβλήματα στον ύπνο, γι’ αυτό καλό είναι να μην ξεπερνάτε τα 300 mg καφεΐνης τη μέρα ( δηλαδή 3 ή 4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή 2 φλιτζανια καφέ φίλτρου ή εσπρέσο). Άλλωστε, σύμφωνα με γαλλική έρευνα, οι γυναίκες άνω των 65 ετών που έπιναν 3 ή παραπάνω φλιτζάνια καφέ ημερησίως, είχαν καλύτερη λειτουργία μνήμης, καθώς αποδεδειγμένα, ο καθημερινός καφές κρατά τον εγκέφαλό μας σε φόρμα.

Αχλάδι και μήλο (με τη φλούδα)

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell, και το αχλάδι και το μήλο, περιέχουν μεγάλη ποσότητα  κερκετίνης, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που δρα  προστατεύοντας  από πιθανή εγκεφαλική εκφύλιση.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ;

Προγραμματίσετε τη συνεδρία σας, μιλήστε μας για τις ανάγκες σας και θα σας δείξουμε τον τρόπο!
Decorative Image 1 Decorative Image 2 Decorative Image 3 Decorative Image 4
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies από εμάς.