Για να δομήσουμε έναν υγιή οργανισμό, χωρίς προβλήματα υγείας ή έστω να τον θωρακίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Κάθε ιστός του σώματός μας στο μεγαλύτερό του μέρος αποτελείται από πρωτεϊνη, η πρωτεϊνη από αμινοξέα και τα αμινοξέα είτε παράγονται από τον οργανισμό μας είτε όχι ( κι αυτά είναι τα βασικότερα) και αυτά είναι εκείνα θα πρέπει να λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.
Η πρωτεϊνη είναι απαραίτητη για τη διατροφή μας, καθώς μας παρέχει ενέργεια, η οποία είναι αντίστοιχη με αυτή των υδατανθράκων, απλά αυτή διασπάται δυσκολότερα από τον οργανισμό μας και μας κρατά για περισσότερη ώρα χορτάτους. Ακόμη πιο απαραίτητη είναι η πρωτεϊνη για όσους γυμνάζονται, καθώς αυξάνεται η άλιπη μάζα των αθλούμενων με την κατανάλωσή της και αποκαθίστανται οι μύες. Καλό είναι να θυμάστε ότι το στομάχι σας θα πρέπει να μην είναι τελείως άδειο πριν τη γυμναστική αλλά ούτε και μετά.
Επιπρόσθετα, η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό για τη συντήρηση του οργανισμού μας, καθώς “χτίζει” νέους μύες, χόνδρους, ιστούς αλλά και δέρμα. όπως καταλαβαίνετε τα αμινοξέα, είναι απαραίτητα σε όλες της ηλικίες και καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ιδιάιτερη σημασία έχει στα παιδιά κατά τη βρεφική και εφηβική ηλικία (δηλαδή στην περίοδο ανάπτυξης) και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Πιθανή έλλειψη αμινοξέων από τον οργανισμό μας, μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς αυτά είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό ορμονών και ενζύμων. Τα αμινοξέα δε, που έχουν τη μορφή αντισωμάτων, ενισχύουν την αντίσταση του οργανισμού μας έναντι των ασθενειών που τον περιβάλλουν.
Γι’ αυτό λοιπόν, αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με όλες τις ομάδες τροφίμων, δε χρειάζεται να ανησυχείτε! Για έναν ενήλικα για παράδειγμα, η ιδανική ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνης είναι 0.8γρ σε γενικές γραμμές, όμως αυτή η τιμή μεταβάλλεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή σε περίπτωση προσβολής από κάποιες ασθένειες.
Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις , όπως είναι τα άτομα με ορμονικές διαταραχές , όπου χρειάζεται να ρυθμιστεί ο γλυκαιμικός δείκτης, αλλά και σε περιπτώσεις αθλούμενων που θέλουν ενδυναμώσουν το μυϊκό τους ιστό, χρειάζεται πιο επιστημονική καθοδήγηση, οπότε καλό είναι να συμβουλεύεστε το διαιτολόγο σας.
Επιπλέον, η απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνης, μπορεί να ληφθεί από τη σωστά δομημένη διατροφή μας, οπότε δε χρειάζεται να προβείτε σε αγορά συμπληρωμάτων διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, αν η διατροφή σας, έχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνη, ενισχύετε αυτόματα τη θερμογένεση του οργανισμού σας αλλά και την καύση λίπους και παράλληλα εντείνετε το αίσθημα κορεσμού. Μεγάλη προσοχή όμως, δε λέμε να καταφύγετε σε πρωτεϊνικές δίαιτες ,με παντελής έλλειψη υδατανθράκων ,γιατί ούτε κι αυτό είναι καλό, καθώς η περισσότερη από την απαιτούμενη λήψη πρωτεϊνης, μπορεί να οδηγήσει σε σειρά προβλημάτων υγείας όπως είναι για παράδειγμα τα προβλήματα στα νεφρά.
Φροντίστε λοιπόν να ακολουθείτε μια διατροφή που να συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων . Να έχετε απλά κατά νου ότι με την κατανάλωση αρκετής πρωτεϊνης νιώθετε πλήρεις και χορτάτοι για περισσότερο.
Δείτε παρακάτω τρόφιμα με πρωτεϊνες:
- Γαλακτοκομικά (γιαούρτι , τυριά)
- Ξηρούς καρπούς
- Ψαχνό κρέας (όπως άπαχο βοδινό)
- Όσπρια
- Αυγά
- Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα)
- Θαλασσινά
- Ψάρι
- Μπιζέλια