Λευκό ή καστανό ρύζι; Τι να επιλέξω;
Το ρύζι είναι ο σπόρος ενός χόρτου δημητριακών. Είναι ένας από τους σημαντικότερους διαιτητικούς υδατάνθρακες στον κόσμο, με πάνω από το μισό παγκόσμιο πληθυσμό να εξαρτάται από αυτό. Συνήθως βραστό ή στον ατμό, το ρύζι μπορεί επίσης να αλεσθεί σε αλεύρι χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν πολλοί τύποι ρυζιού, αλλά σε γενικές γραμμές κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το σχήμα τους (μακρύ ή κοντό σιτάρι) και το χρώμα τους, λευκό ή καστανό. Το λευκό ρύζι έχει αφαιρέσει το πλούσιο σε φυτικές ίνες εξωτερικό πίτουρο του κόκκου μαζί με το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φύτρο. Ως αποτέλεσμα, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μαγειρεύεται γρήγορα, αλλά έχει ήπια, ουδέτερη γεύση. διατροφικά έχει λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το ισοδύναμο ολικής αλέσεως. Το καστανό ρύζι, από την άλλη πλευρά, περιέχει τόσο το πίτουρο όσο και το φύτρο, καθιστώντας το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και διατηρώντας μια γεύση καρυδιού.
Διατροφικές διαφορές
Το λευκό ρύζι είναι καστανό που έχει αποφλοιωθεί το πίτουρο και το φύτρο. Ως αποτέλεσμα, το λευκό στερείται ορισμένων αντιοξειδωτικών, βιταμινών Β, μετάλλων, λιπαρών, φυτικών ινών και μιας μικρής ποσότητας πρωτεϊνών. Πολλές ποικιλίες λευκού ρυζιού εμπλουτίζονται για να αντικαταστήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί προσθέτουν στο λευκό ρύζι βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη, η νιασίνη και το φολικό οξύ, καθώς και σίδηρο.
Tο καστανό ρύζι περιέχει υψηλότερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων από το λευκό, εκτός από τον σίδηρο, το φυλλικό οξύ και ίσης ποσότητας σεληνίου. Γενικά το ρύζι είναι εύπεπτο. Τόσο το λευκό, όσο και το καστανό δεν περιέχει γλουτένη. Η ψύξη του ρυζιού μετά τη μαγειρική του αυξάνει την συγκέντρωση μιας ίνας που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Αυτό ισχύει ακόμη και αν το μαγειρεμένο, παγωμένο ρύζι αργότερα αναθερμανθεί. Αυτή η μορφή ινών μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας του εντέρου.
Ποιον τύπο ρυζιού να επιλέξω
Συνολικά, το καστανό ρύζι φαίνεται να είναι πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό. Εντούτοις, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου το λευκό ρύζι είναι μια καλύτερη επιλογή. Και οι δύο τύποι ρυζιού μπορούν να “χωρέσουν” σε μια υγιεινή διατροφή. Ενώ το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες ίνες από το λευκό, έχει λιγότερες ίνες από ό,τι πολλά άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό μπορεί να το κάνει μια καλή επιλογή για εκείνου που θέλουν να προσθέσουν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή τους, αλλά δεν καταναλώνουν πολλές ίνες. Η πρόσληψη ινών θα αυξηθεί σταδιακά και με επαρκή πρόσληψη υγρών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη συμπτωμάτων όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φυσικά αέρια και φούσκωμα.